aug 152019
 

Kan GM Erik Blomqvist snuva FM Jung Min Seo på turneringssegern? Imorgon får vi svaret.
Foto: Lars OA Hedlund.

ALLA LIVEPARTIER: [Live på Manhems sida]
RESULTAT: [GM] [IM] [ELO 1] [ELO 2] MER INFO: [Manhems schackvecka]

FM Jung Min Seos fina sommar fortsätter. Dagen efter att han säkrade karriärens första IM-norm tog han ett ännu större kliv. Remin mot GM Jonny Hector i åttonde och näst sista ronden av Manhems GM-turnering innebär att Seo nu har tagit 6½ poäng av åtta möjliga och med en rond kvar att spela redan säkrat sin första GM-norm.

Det kvittar med andra ord hur morgondagens parti mot IM Martin Haubro slutar, GM-normen är säkrad. Partiets resultat är dock inte helt av akademisk natur då Seo för en hård kamp om segern i turneringen mot nyblivne Sverigemästaren GM Erik Blomqvist och för att vara säker om en odelad första plats behöver han seger mot Haubro. Remi räcker till minst en delad första plats då Blomqvist, som i dagens rond spelade remi mot just Haubro, jagar Seo hack i häl med 6 poäng.

Blomqvist möter i slutronden klubbkompisen i SK Rockaden IM Michael Wiedenkeller som ligger på en delad femte plats och har inget att spela för men är dock alltid en svårslagen spelare. I åttonde ronden förlorade han dock mot IM Björn Ahlander och lär bli revanschsugen i slutronden.

Tredje platsen i turneringen delas nu av två ukrainska spelare, nämligen FM Ihor Vypkhaniuk och IM Petro Golubka. Vypkhaniuk vann Manhems IM-turnering ifjol och tog där sin första IM-norm. Han har bud på en ny sådan imorgon men då krävs minst en remi mot just Golubka i vad som kan bli ett avgörande parti om tredje priset. Golubka som i dagens rond besegrade GM Frode Urkedal har hittat tillbaka till formen efter en svag mellanperiod medan Urkedal kommer att vilja glömma sin sommarresa till Göteborg snarast möjligt. Tre raka förluster för norrmannen hör inte till vanligheterna men han kan i alla fall trösta sig med att Jung Min Seo, Erik Blomqvist och Petro Golubka alla är med i toppen.

Golubka har inte ens en akademisk chans att vinna, kampen står mellan Seo och Blomqvist och imorgon vid 15-tiden vet vi vem som vinner Manhems GM-turnering.