jul 062019
 

Drabbningen mellan Wesley So och Magnus Carlsen gav inga svar om segern i GCT i Kroatien. Svaret får vi imorgon. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour.

[LIVE] 16.30: Följd upplösningen här

Det blev idel remier i den tionde och näst sista ronden av Grand Chess Tour-turneringen i kroatiska Zagreb på lördagen. Det betyder att tabellställningen är intakt, att alla har en halv poäng mer än igår och att spänningen i toppstriden mellan Magnus Carlsen och Wesley So är kvar. Det betyder även att nu står klart att en av de två tar men segern i turneringen, då ingen annan än So kan komma ikapp (eller för den delen förbi) Carlsen.

Med vinst hade So tagit sig förbi Carlsen men det var det aldrig tal om. Norrmannen som rattade de svarta pjäserna spelade Nimzoindiskt och neutraliserade Sos spel effektiv. Å andra sidan gjorde So detsamma och partiet lyfte aldrig på riktigt. Efter lite drygt 30 drag fanns det ett par olikfärgade löpare på brädet tillsammans med ett gäng bönder, lika många på var sin sida och dessutom ingen fribonde och remin var oundviklig.

En rond kvar att spela som sagt och fördel Carlsen som leder med en halv poäng före So som i sin tur har en hel poäng ner till trion Caruana, Aronian och Nepomniachtchi. I slutronden har Carlsen vit mot en hittills ganska blek Maxime Vachier-Lagrave medan So får svart mot en betydligt mer taggad Levon Aronian. Det  finns mycket att spela om, förutom viktiga tourpoäng får vinnaren 90 000 dollar i första pris.

Spelet drar i vanlig ordning igång klockan 16.30 och i slutronden möts:

Carlsen – Vachier-Lagrave
Aronian – So
Karjakin – Caruana
Nepomniachtchi – Giri
Mamedyarov – Ding Liren
Nakamura – Anand

Turneringshemsidan
Livepartier