Nov 092019
 

Anton Korobov leder i Bukarest efter snabbschacket. Foto: Turneringshemsidan.

[LIVE] Följ Grand Chess Tour i Bukarest

I Rumäniens huvudstad Bukarest pågår nu den sjätte turneringen i årets upplaga av Grand Chess Tour. Det är första gången man spelar en GCT-turnering i Rumänien och denna gång blev det en snabb- och blixtturnering av den typ som blivit kutym i Grand Chess Tour.

Först spelar man en nioronders snabbschackturnering som sedan följs av en blixtturnering om 18 ronder. Den som presterar bäst i de båda tar hem segern, en stor pengacheck och ett antal viktiga tourpoäng.

Det vill säga om man inte är ett wildcard som deltar på grund av speciell inbjudan. Och heter Anton Korobov. Den starke ukrainaren leder nämligen efter snabbschacksdelen men då han inte är en del av tourens ordinarie spelaruppställning så får han inga tourpoäng men kan dock ta sin beskärda del av den totala prispotten på 150 000 dollar.

Ukrainaren Korobov är en erkänt stark snabbschacksspelare, rankad på topp tio i världen, men det torde trots det betraktas som en tämligen stor överraskning att han leder efter nio ronder. Sammanlagt har Korobov tagit 12 poäng av 18 möjliga (poängsystemet i snabbschacket är 2-1-0) och leder med 2 poäng före Anish Giri, Levon Aronian och Shakriyar Mamedyarov som alla delar andra platsen.

Blixtspelet inleds idag klockan 14 och då spelas de första nio av de 18 ronderna.