jul 052019
 

Wesley So behöver inte titta långt uppåt i tabellen för att hitta ledaren Magnus Carlsen. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour.

Efter en lite halvdarrande form, det kan man väl ändå kalla det med tanke på den sagolika form som han visat hittills i år, i Norway Chess och inledningen av Grand Chess Tour i Kroatien har Magnus Carlsen nu hittat tillbaka till vinnarformen. Tredje raka vinster kom i rond åtta och denna gång var det notoriskt svårslagne världstrean, Ding Liren, som fick luta i gräs.

Det är värt att notera att Grand Chess Tour i Zagrebs huvudstad är en av historiens starkaste turneringar med ett startfält bestående av dels de nio av världens tio högst rankade spelare, dels tolv av de sjutton högst rankade spelarna. Magnus har nu vunnit fyra av sina åtta partier och i partiet mot Ding Liren visade han varför löparparet kan vara en vinnande kombination.

Norrmannen har tagit 6 poäng på de åtta ronderna och ser med tre ronder kvar ut att vara på väg mot segern i turneringen. Det är dock inte helt klart än då filipinsk-födde amerikanen Wesley So har bitit sig fast i jakten.

So slog sin landsman Hikaru Nakamura, som haft en bedrövlig turnering hittills, och har alltjämt en halva upp till Carlsen och för närvarande är dessa två i en klass för sig själv. Slumpen har också sett till att de får mötas i den näst sista ronden som lär bli en nagelbitare.

Dagens tredje vinnare var sedan Anish Giri som besegrade Shakriyar Mamedyarov i ett veritablet bottenmöte. Mamedyarovs bedrövliga formkurva fortsätter med andra ord och han har nu förlorat hela 67 elopoäng sedan årsskiftet.

Rond nio spelas idag klockan 16.30 och då möts:

Carlsen-Aronian
Caruana – Ding Liren
Nepomniachtchi – So
Karjakin – Giri
Mamedyarov – Anand
Nakamura – Vachier-Lagrave

Turneringshemsidan
Livepartier