Nov 102019
 

Levon Aronian vann i Bukarest efter särspel mot Sergey Karjakin. Foto: Turneringshemsidan.

Det blev till slut Levon Aronian som tog hem segern i Superbet Rapid & Blitz, den sjätte turneringen i årets Grand Chess Tour, som avslutades i rumänska huvudstaden Bukarest idag. Det blev en rafflande slutdag där den armeniske superstjärnan såg ut att gå mot en enkel seger i turneringen men fick sedan punktering och kröp i mål.

Aronian inledde med tre raka vinster, däribland två mot sina tuffaste konkurrenter i tabelltoppen Anton Korobov och Le Quang Liem men tappade sedan helt flåset och fick endast tre remier i de resterande sex partierna.

Det räckte emellertid till 20 poäng och en topplacering men dock inte en ren sådan ty då Aronian stötte på den ena patrullen efter den andra så kunde tidernas yngste stormästare, Sergey Karjakin, som också börjat dagen exemplariskt bra hålla ihop sitt spel och ta sig upp i delad ledning.

En delad seger kan man dock inte ha i en turnering av denna kaliber varför de två fick spela särspel och där vaknade Aronian upp igen. Han vann de andra särspelspartiet och kan därför titulera sig den förste vinnaren av Superbet Rapid & Blitz.

På tredje plats kom sedan legendaren och ex-världsmästaren Vishy Anand som även han hade en förtrollad inledning på slutdagen med tre raka vinster och sedan remiserade sig igenom turneringen. Anand hade bara en halva upp till toppduon och en halva ner till Le Quang Liem som hamnade på den försmädliga fjärde platsen.

Efter turneringen i Bukarest har Aronian och Karjakin tagit sig upp på delad fjärdeplats i Grand Chess Tour. De båda har tagit 36½ poäng och ligger 18 poäng bakom suveränen Magnus Carlsen. En turnering återstår innan finalen i London i december, den andra upplagan av Tata Steel India Rapid & Blitz som spelas i Kolkata i Indien 22-26 november. Där har Aronian ett gyllene läge att klättra i tourtabellen och säkra den lukrativa platsen i London.