maj 092019
 

Gawain Jones. Foto: Lars OA Hedlund.

Det blev engelsmannen, andrarankade, Gawain M. Jones, som tog hem segern i årets upplaga av TePe Sigeman & Co. Chess Tournament. Han ledde inför slutronden med en halv poäng före förhandsfavoriten Pentala Harikrishna från Indien och det var just de två som möttes i slutronden. En remi skulle med andra ord säkra Jones turneringssegern och det var precis vad han gjorde.

Prisutdelningen och Gawain Jones med segerkuvertet. Foto: Bengt Kvisth

Det blev dessutom en relativt snabb remi, Jones som var vit och höll i taktpinnen och styrde spelet till en mycket sluten ställning som det skulle kunnat kostat mycket att försöka ta sig igenom så Harikrishna tog det säkra före det osäkra och säkrade andraplatsen.

Då samtliga partier slutade med remi i den avslutande ronden ändrades inte tabellen något och det innebär att det blev svenskt brons. Nils Grandelius som inledde tveksamt men avslutade starkt kom på tredje plats, en poäng bakom vinnaren Jones.

Den andre svensken, Tiger Hillarp Persson inledde starkt men hade en tuffare avslutning och hamnade till slut på jumboplatsen.

Turneringshemsidan
Bilder av Lars OA Hedlund