maj 032019
 

Gawain Jones. Foto: Wikimedia

[LIVE] 14.00: TePe Sigeman, rond 2 (kommentatorer: GM Stellan Brynell och GM Yasser Seirawan)

England har en stark schacktradition som går tillbaka åtminstone till förra halvan av 1800-talet. Man fick dock inte sin första stormästare förrän 1976 då legendaren Tony Miles blev stormästare. Anförda av Miles blev England sedan en av 1980-talets stormakter vid schackbrädet och vilket sedan kulminerade i att Nigel Short och Michael båda utmanade i världstoppen (och spelade om VM-titeln).

Återväxten bakom dem har dock inte varit vad man hoppats på även om spelare som Luke McShane , Matthew Sadler och David Howell varit uppe och nosat på 2700-gränsen och nu även den gemytlige Gawain Jones.

Jones som är en oerhört aktiv spelare och reser runt världen för att spela schack är en mycket populär person, både bland turneringsarrangörer och sina medspelare. Hans sympatiska och trevliga manér gör honom uppskattad som få i schackvärlden och den ofta kreativa spelstilen uppskattas även den. Jones är numera Englands högst rankade spelare och för närvarande den enda som denna forna stormakt har som har över 2700 i rating. Med nöd och näppe dock.

I första ronden av TePe Sigeman tog han dock ytterligare ett steg in i 2700-land när han besegrade JVM-vinnaren Parham Maghsoodloo. Det var ett intensivt parti där iraniern Maghsoodloo såg ut att roffa åt sig initiativet i slutspelets början men gick istället bort sig. Jones högg direkt och tog över makten på brädet och bärgade enkelt segern.

Det var dagens enda avgjorda parti men absolut inte det enda händelserika. Det enda partiet i ronden som inte riktigt levde upp till epitetet händelserikt var det mellan Sverigeettan Nils Grandelius och tidigare Europamästaren Liviu-Dieter Nisipeanu från Tyskland. Det partiet lyfte aldrig och efter en kort slagväxling i centrum fanns inte mycket material kvar. Remi blev utfallet efter endast 22 drag.

Desto längre blev partiet mellan 2008 års vinnare av Sigeman-turneringen som den hette då, Tiger Hillarp Persson och turneringens högst rankade spelare, indiern Pentala Harikrishna. En hård drabbning blev det där Harikrishna vid flera tillfällen såg ut att ha vinstmöjligheter, i alla fall enligt analysmotorerna, men huruvida realistiska de var är oklart. Hursomhelst kämpade Hillarp till sig en stark remi och remi blev det även i mötet mellan Nihal Sarin och Ivan Saric.

Rond två spelas på lördagen klockan 14 och då möts:

Harikrishna – Maghsoodloo
Jones – Grandelius
Nisipeanu – Sarin
Hillarp Persson – Saric

Turneringshemsidan
Livepartier