sep 192019
 

Tävlingsledaren Harald Berggren Torell hyllar spelmiljön i Kvibergspelen som sker i lokaler bredvid andra sporter. Harald Berggren Torell säger också att han är imponerad av att se listan över spelarna i toppskiktet. Foto: Lars OA Hedlund

LÄS MER: [Inbjudan, Kvibergspelen] [Inbjudan, Lilla Kvibergspelen] [Anmälda spelare, Kvibergspelen] [Anmälda spelare, Lilla Kvibergspelen] [Anmäl dig]

För första gången i Svenska Grand Prix-historien i schack ska spelarna inte boka tågbiljetter till Västerås sista helgen i september. Nu när Västerås Open är nedlagd är det Göteborg och Kvibergspelen som gäller 27–29 september.

Göteborg har sedan i våras haft flera stora turneringar: Kvibergspelen, Manhems schackvecka, och nu alltså Kvibergspelen igen. Hur hinner arrangörerna med allt?

Schack.se har pratat med Harald Berggren Torell, en av tävlingsledarna för Kvibergspelen om drygt en vecka.

Just nu 149 anmälda, känner du dig nöjd med siffrorna?
Harald Berggren Torell svarar:

– Anmälningsläget börjar närma sig vårtävlingens totalsiffror med 10 dagar kvar till tävling. Det ser okej ut som jag ser det men vi ska försöka växa jämfört med upplagan i vår. Innan det skett är det svårt att vara helt nöjd. Lilla Kvibergspelen har legat en bit över 40 deltagare tidigare så där hoppas vi på anmälningar; samtidigt tror jag det finns bra med spelare i närområdet som skulle gilla lilla tävlingen. Förhoppningsvis får vi någon effekt liknande den i Göteborg Open i somras, då det kom väldigt många på slutet.

Är det en fördel eller nackdel att turneringen spelas samtidigt som Bokmässan?
– Att bokmässan går samma tid är troligen en nackdel överlag. Hotell i staden ser bokmässan som en chans att höja rumspriser på ett väldigt vinningslystet sätt och lyckas i många fall trots detta boka fullt. För vårt arrangemang och deltagarna är det såklart bättre med många och billiga alternativ på hotellfronten. Vill man besöka bokmässan kan det ju vara bra med krocken å andra sidan.
– Samtidigt ska det sägas att spelarhotellet, Kviberg Park Hotel & Conference, ska ha stor uppskattning för att de upplåter en hel del rum till schacket och håller prisökningen nere jämfört med övriga.
– Bokmässan kommer att uppmärksamma Robert Okpus och Thomas Engqvists nya bok om Ulf Andersson med boksignering bland annat i förlagets monter. Har ni några egna planer där?

Vad tycker du gör att Kvibergspelen sticker ut bland övriga GP-arrangörer?
– Jag skulle säga att Kvibergspelen har en stor styrka i form av en mycket väl anpassad lokal. Ganska lätt att ta sig till, lugnt men inte dött, bra med plats att hänga mellan ronderna, bra hotell och restaurang. Det här med närheten till övriga sporter och idrotter är också lite kul.
– En annan grej är att vi ganska konsekvent försökt vara långt framme med spelarinformation och sånt som förenklar för deltagarna. Hoppas det uppskattas. Sen vad gäller tävlingen nu i höst måste jag säga att jag är imponerad över toppskiktet i tävlingen. Det är många bra och sevärda spelare som ställer upp.

Vad är det roligaste med att arrangera en GP-turnering?
– Roligt är att man för samman så många människor och att så många tycker att det är så trevligt. Personligen skulle jag också säga att det är kul att man oftast lär sig ganska mycket som arrangör. Det är alltid nya situationer som uppkommer och det är ganska spännande.

Ni hade Kvibergspelen i våras och fick nu ta över datumen som Västerås Open tidigare haft. Har det varit hektiskt med att organisera en ny GP-turnering så här nära inpå den förra?
– Det är ett tillräckligt tidspann från maj till september för att man ska hinna känna att man kan göra ett väl förberett arrangemang. Efter uträkningar kom vi fram till att det skulle bli mycket mindre att fixa med våren 2020 också (då vi inte kommer arrangera alls). Egentligen är närheten till Schackveckan med Göteborg Open i augusti en större sak på papperet.
– I Manhem valde vi emellertid att försöka se det som en fördel och körde nästan alltid Schackveckomöte och Kvibergspelsmöte samma kväll. Det är överlapp mellan arrangörsgrupperna så det funkade bra om man bortser från den trötthet som infann sig efter några timmar. Själv jobbar jag ju natt och det är väl knappast man känner att det är så fördelaktigt i livet ofta, men här var faktiskt ett ganska klart undantag.
– Det ligger i alla fall samma arbete bakom denna tävling som övriga upplagor och det från en extremt erfaren arrangörsgrupp.

Av de som hittills anmält sig. Vem är din favorit att vinna turneringen?
– Jag skulle väl i princip tippa de mest sannolika vinnarna i den ordningen som rankingen ligger. Tiger Hillarp Persson är farligast om han är på spelhumör, Erik Blomqvist brukar gå bra och Lars Schandorff gör första starten och är kanske extra taggad.