okt 162018
 

Astronauten Christer Fuglesang besökte Myrängsskolan i Täby. Foto: Privat och Tina Sandulf

Vet du att din skola har chansen att få besök av astronauten Christer Fuglesang? Det som behövs är att klassen tävlar i schackturneringen Sikta mot stjärnorna som arrangeras av Sveriges schackförbund. Här kan du läsa om tävlingen, och få info och kontaktuppgifter.

Myrängsskolan i Täby vann 2018 års upplaga av Sikta mot stjärnorna. Där hade eleverna förberett ett stilfullt mottagande när Christer Fuglesang gästade skolan under tisdagen. Han möttes av en välkomstplansch och en rymdraket med tre schackpiloter, nämligen eleverna Simon Canterus, Viggo Sandulf och Saga Lilja. ett besök som också uppmärksammades i lokaltidningen Mitt i Täby.

Salen var välfylld när Fuglesang berättade om sina rymdäventyr, och så blev det en del schacksnack förstås. Myrängsskolan har fångat schackintresset hos ett stort antal elever, mycket tack vare fritidspedagogen Jana Stojmenovic som initierat ”Schack i skolan”. Redan under sexårsverksamheten får barnen på Myrängsskolan bekanta sig med schack under hennes ledning.

Jana Stojmenovic säger:

Jana Stojmenovic och Christer Fuglesang. Foto: Privat

– Det finns mycket bra som kommer med schack som ett kompletteringsverktyg på skolan. Vi ser engagemang från föräldrar, och barnen blir disciplinerade. För att tänka måste det vara tyst, och barnen peppar varandra att vara tysta när det spelas schack.

– Vi har jobbat en hel del med schacket sedan jag fick gå Sveriges schackförbunds schackledarkurs för några år sedan. Vi får se vad nästa steg blir.

Sveriges schackförbund arbetar målmedvetet att föra in schack som ett pedagogiskt på landets skolor. Här kan du läsa mer och få info om du vill starta en schackklubb även på din skola.