jan 162020
 

Under rond 5 var Masters-gruppen på besök hos PSV Eindhoven. Foto: Turneringshemsidan

Medan Masters-gruppen med Magnus Carlsen & Co gjorde en miniturné till PSV Eindhovens matcharena stannade övriga schackspelare kvar i Wijk aan Zee, där Nils Grandelius spelade sin femte rond i Tata Steel Challengers.

19-årige IM Max Warmerdam är lägst rankad i den gruppen, och har haft en tuff inledning på turneringen. Ett utmärkt läge för Nils att ta sin första vinst i turneringen med de vita pjäserna, och det gjorde han i fin stil. Grandelius fick en liten men klar fördel ur öppningen och förvaltade den på fint sätt. En långt framskjuten d-bonde begränsade svarts aktivitet och ledde så småningom till ett tornslutspel med en extra bonde för Nils som vann med fin teknik. Med det resultatet är Grandelius på 50% med 8 ronder kvar.

Masters-gruppen lämnade Wijk aan Zee temporärt och hälsade på PSV Eindhoven och än en gång imponerade de unga stjärnskotten. Alireza Firouzja spelade ett komplext parti mot Anish Giri, men Giri tycks ha underskattat ett tornslutspel där Firouzja lyckades vinna tack vare den avlägsna fribonden som uppstod efter att tornen bytts. Med den vinsten är Firouzja tillbaka i ledarposition tillsammans med Wesley So.

Även Jorden van Foreest hade mycket goda chanser med en åtminstone klart bättre ställning som svart mot Fabiano Caruana. Caruana offrade en pjäs i öppningen och fick en klar fördel men hittade inte rätt sätt att avsluta partiet på. Till slut var det van Foreest som hade en klart bättre ställning, men Jorden förklarade efter partiet att han var nöjd med remi efter öppningen.

Utöver Firouzja vann Viswanathan Anand mot unge Jeffrey Xiong i Winawervarianten i Franskt. Magnus Carlsen fortsätter ha problem och blev rejält pressad av Daniil Dubov men återigen lyckades han hålla remi med starkt försvar.

I Challengers-gruppen blev det en vild dag, då endast ett parti slutade remi. Erwin L’Ami och Pavel Eljanov vann mot Saduakassova samt Smirnov respektive, vilket tog de upp i delad ledning tillsammans med Surya Ganguly.

Sjätte ronden spelas under fredagen och då spelar Grandelius svart mot den regerande nederländska mästaren, 18-årige Lucas van Foreest. Carlsen spelar vit mot sin senaste VM-utmanare, Fabiano Caruana.