mar 072019
 

Jan Nepomnjatsjij krossade Yu Yangyi. Nils Grandelius (t h) fick åter ett knepigt löpardrag emot sig. Foto: Lennart Ootes & Lars OA Hedlund

Kl 10.00 LAG-VM LIVE: [Sverige–Azerbajdzjan] [Öppen klass] [Damklassen] [Lag-VM på Follow Chess]

Sverige har inte haft någon toppinledning i Lag-VM. Efter inledande förluster mot Indien och Kazakstan var det unga Iran motståndet för idag, som frontas med den regerande juniorvärldsmästaren Parham Maghsoodloo på första bord. Inte heller i denna match skulle Sverige få spelet att stämma.

Axel Smith prövade att spela en omvänd Grünfeld, med de svarta pjäserna. Det extra tempot gör det betydligt svårare att hålla i centrumet, och när svart tvingas spela …e4 och släppa d4-fältet har vit ett behagligt slutspel. Hans motståndare, Tabatabaei, hade god teknik och konverterade till vinst. Även på fjärde bordet gick inte öppningen helt rätt till när Linus Johansson inte utmanade Alireza Firouzja’s Kungsindiska öppning på rätt sätt. Johansson försvarade sig väl men neutraliserade aldrig Firouzjas initiativ och när tiden tickade nedåt kom även misstagen från Linus sida.

Tikkanens öppning präglades av ett ovanligt tidigt Sd5, vilket svart förmodligen inte behandlade väl. Med hjälp av den briljanta manövern Sg1-f3-d2-b1-c3-d5 fick Tikkanen en behaglig fördel. Idani hamnade i ett svårt mittspel men lyckades hålla ihop det till remi. På förstabordet blev Nils tyvärr än en gång offer för ett spektakulärt angrepp. Maghsoodloo spelade som vanligt en mindre känd öppning och fick inte mycket till fördel ur öppningen, men blixtrade till i mittspelet. Jämför Maghsoodloos inspirerade 31.Le4! med Adhibans Lg5 för ett par dagar sedan. Maghsoodloo bröt sedan igenom och vann ett imponerande parti. Tyvärr skrevs därmed segersiffrorna till Irans favör med 3½-½.

[LÄS MER] Artiklar om lag-VM 2019.

I toppstriden var det en ”final” där de två topprankade länderna möttes, Ryssland och Kina. Där klev matchhjälten Jan Nepomnjatsjij fram och vann en förkrossande seger mot Yu Yangyi. Ian fick in en lång förberedelse och saktade inte ner där. När Yu Yangyi gav upp hade ryssen mer tid på klockan än han började partiet med. Övriga partier slutade remi, och därmed ligger Ryssland mycket bra till i toppen.

Även i damklassen står det mellan Ryssland och Kina, då det är dessa två nationer som vunnit samtliga matcher. De två lagen möts på lördag.

Resultat finner ni här
I rond 4 spelar Sverige mot Azerbajdzjan, ronden börjar klockan 10.