feb 142020
 

Grandelius fick mycket bra vinstchanser mot Vitiugov. Foto: Turneringshemsidan

[LIVE] 15.00: Prag Masters, Nils Grandelius–Vidit Gujrathi
RESULTAT & LOTTNING: [Prag Masters 2020]

Att Nils Grandelius är lägst rankad i Prag är svårt att tro när man ser partierna. I samtliga partier har han pressat 2700-spelare och i tredje ronden var det Nikita Vitiugov som blev utspelad med de vita pjäserna. Tyvärr har utdelningen på ställningarna varit dålig, och än en gång slank Grandelius motståndare undan med en remi.

Vitiugov valde en solid och säker variant mot Pirc vilket uppkom via en ovanlig dragföljd. Grandelius ryckte snabbt åt sig initiativet med att ställa sin springare på f4. Fördelen transformerades sedan till löparparet samt en fribonde på d4, men efter en miss i 29e draget fick Vitiugov chansen att använda en temporärt pjäsoffer till att utjämna ställningen.

Det blev dock gott om avgjorda partier i den tredje ronden. Mest imponerande är förmodligen Vidit Gujrathi, som fick in ett instruktivt slutspel mot Grünfeld där Ragger aldrig fick full kompensation för bonden som offrades. Med det partiet leder Vidit ensam på 2,5 poäng av 3. Vann gjorde även David Anton Guijarro samt Alireza Firouzja.

David Anton Guijarro blev pressad i öppningen mot Navara men tog över initiativet i mittspelet och med spel på inkrementet lyckades inte Navara hålla balansen. Alireza Firouzja spelade ett imponerande parti i Spanskt mot Pentala Harikrishna. Den unge iraniern använde sig av en trendig variant där svarts c4-bonde länge blev en svaghet trots att den förblev där under resten av partiet.

Den fjärde ronden spelas under lördagen kl.15 och då för Nils Grandelius de vita pjäserna mot ledaren, Vidit Gujrathi. Partiet kan följas på schack.se här. Turneringshemsidan finns här.