jan 192020
 

Världsmästaren begrundar 16-årige Alireza Firouzjas spel. Foto: Turneringshemsidan

Det är nog få som inte är imponerade över blott 16-årige Alireza Firouzja. Blixtfantomen spelar sin första superturnering och har efter 7 ronder tagit ledningen med 4 vinster på 4 vitpartier mot världseliten. Under sjunde ronden var det talangen Jeffrey Xiong som fick bita i gräset. Firouzja fick en liten fördel i Anti-Berliner och tog väl hand om fördelen genom hela partiet. Med den vinsten är Firouzja rankad 19e i världen med en liverating på 2739.

En annan spelare som verkligen visar framfötterna är hemmaspelaren Jorden van Foreest. Vitiugov gjorde livet svårt för sig själv med en stor blunder i 10e draget och även om van Foreest var osäker på sin teknik fick inte Vitiugov några chanser att rädda partiet. Med dagens vinst tar sig Jorden upp på delad andraplats tillsammans med Wesley So samt Fabiano Caruana som besegrade Daniil Dubov i ett komplicerat slutspel. Magnus Carlsen blev pressad av Viswanathan Anand men lyckades hålla remi. Världsmästaren är dock synbart irriterad över att vara ur form.

Nils Grandelius hade små chanser mot Abdusattorov i Katalanskt men ställningen var alltid förenklad och svår att göra något allvarligt med. En solid remi, vilket blev resultatet i de flesta partierna i Challengers-gruppen. Endast Nihal Sarin vann sitt parti mot Dinara Saduakassova och tog sig upp på 4 poäng och en delad tredje plats med bl.a. Nils Grandelius.

Rond 8 spelas på söndagen med Magnus Carlsen vit mot Nikita Vitiugov och Nils Grandelius spelar svart mot Dinara Saduakassova som ligger delat sist vilket bör vara en chans för Grandelius att jaga Eljanov i toppen. Höjdpunkten i rond 8 lär dock bli Alireza Firouzjas vitparti mot Jorden van Foreest, de två succémännen i Masters-gruppen.