feb 132020
 

Grandelius kom väl förberedd mot Firouzja. Foto: Turneringshemsidan

[LIVE] 15.00: Prag Masters, Nils Grandelius–Alireza Firouzja
RESULTAT & LOTTNING: [Prag Masters 2020]

Under Tata Steel-turneringen förra månaden såg det ett tag ut som att 16-årige Alireza Firouzja skulle dominera mot hela världseliten men efter en tuff avslutning blev det till slut en mittenplacering. I Prag är han ersättare för Wei Yi men det är ingen tvekan om att han är en av de mest intressanta namnen i världseliten idag.

Mot Nils Grandelius blev det Te1-varianten i Berliner och trots en till synes tam ställning visade Nils att han förstod den bäst. Firouzja fick kämpa med näbbar och klor att hänga med men till slut lyckades han likvidera till ett olikfärgat löparslutspel med två bönder under som ändå var remi. Grandelius har verkligen lyckats sätta världseliten under press i de inledande ronderna.

Det blev inte heller några avgörande resultat på de andra brädena. Närmast, utöver Nils, kom förmodligen Markus Ragger som pressade Nikita Vitiugov i Franskt. Med dagens remirad förblir alltså Vidit Gujrathi, Jan-Krzysztof Duda samt Nikita Vitiugov.

Den tredje ronden spelas på fredagen klockan 15 och då är det dags för Nils Grandelius att föra de svarta pjäserna. Det gör han mot ledaren Nikita Vitiugov. Partiet kan följas på schack.se här. Turneringshemsidan finns här.