apr 052019
 

Financial Times har skrivit en uppmärksammad artikel om presidentvalet i FIDE. Här hälsar FIDE-presidenten Arkadij Dvorkovitj på spelarna i Shamkir chess som pågår just nu. Foto: Lars OA Hedlund

När Arkadij Dvorkovitj vann valet som FIDE-president hoppades schackvärlden på lite lugn och ro efter många stormiga år under Kirsan Ilyumzhinovs regim.

Men nu har motkandidaten i höstas, Georgios Makropoulos, fått luft under vingarna på sociala medier efter en artikel i Financial Times, där det bland annat påstås att Ryssland övertalade Israel att stödja Dvorkovitj, och att Serbiens schackförbund erbjöds pengar:

Financial Times påstår nämligen att Israles premiärminister Benjamin Netanyahu bjöds in till fotbolls-VM i Ryssland i somras – inte för att se fotboll utan för att diskutera presidentskapet i världsschackförbundet FIDE. Financial Times skriver vidare att Rysslands president Vladimir Putin bad Netanyahu att Israel skulle stödja kandidaten Arkadij Dvorkovitj i FIDE-valet som skulle ske på hösten. Det berättas också om mutor som erbjöds till Serbien.

Financial Times artikel.

Döm själv. Här är artikeln i Financial Times – OBS: betallänk. Den refereras också i The Moscow times.

FIDE och FIDE:s vicepresident Nigel Short har inte kommenterat artikeln på sociala medier.