Nov 262019
 

Magnus Carlsen och Ding Liren möts igen i London om en dryg vecka. Dp spelas finalen i Grand Chess Tour. Foto: Grandchesstour.com

LÄS MER: [Inför Grand Chess Tour-finalen i London]

Magnus Carlsen (2870), Norge, Ding Liren (2801), Kina, Levon Aronian (2772), Armenien och Maxime Vachier-Lagrave (2777), Frankrike. Det blir kvartetten som gör upp om segern i finalspelet av Grand Chess Tour som avgörs i London 2–8 december.

För Vachier-Lagrave blir det hektiska dagar i december. först möter han Magnus Carlsen i semifinalen i London, och blir det seger där stundar Grand Chess Tour-finalen bara några dagar före sista FIDE Grand Prix, där fransmannen har kniven mot strupen för att lyckas ta en plats i kandidatturneringen.

Men kanske turen har börjat vända för fransmannen, för det var dramatiskt när han tog den fjärde och sista finalplatsen i Grand Chess Tour före Viswanathan Anand, Indien.

Hur ska svart fortsätta?

I den här ställningen i det allra sista blixtpartiet i Kolkata på tisdagen hade Anand som svart en möjlighet att avgöra partiet mot Magnus Carlsen. Men han missade chansen, och därmed platsen i Grand Chess Tour-finalen. Ser du draget? Svaret kommer längst ner i artikeln.

Tata Steel India som vanns av Magnus Carlsen kommer att bli ihågkommet för det stora publikintresset med hundratals åskådare på läktaren.

Sånt publikhav ser man inte längre i schacksammanhang efter storhetstiden för schack i dåvarande Sovjetunionen.

Förmodligen har turneringen i Kolkata kommit för att stanna i Grand Chess Tour – och kanske borde FIDE börja fundera på att lägga fler mästerskap som lag-VM och schack-OS i Indien. För i Indien finns helt klart ett stort publikintresse.

Schackfeber! Foto: Grandchesstour.com

Lösningen: Efter 48… Th6+!! kan inte tornet tas för efter 49. gxh6 visar datorn upp detta partislut: 49… Dh4+ 50. Kg1 Dxe1+ 51. Kh2 Dxe5+ 52. Kg1 De3+ 53. Kh1 Th3+ 54. Th2 De1+ 55. Kg2 Tg3 schack matt.