jul 052019
 

Ferdinand Hellers i Amsterdam 1986, och till höger kommenterar han i TePe Sigeman i våras med stormästarkollegan Yasser Seirawan. Foto: Wikimedia & Lars OA Hedlund

Turning Torso Chess Event får ett sällsynt starkt och spännande startfält.
Nils Grandelius kommer med stjärnglansen, men den spelare som kanske får flest schackfans att höja på ögonbrynen är Ferdinand Hellers som på 1990-talet tillhörde världseliten men som sedan varit i princip borta från elitschacket i över två decennier.

Vad är ditt mål i turneringen?
Ferdinand Hellers svarar:

– Det är ju klart att om man ställer upp i en turnering så är man med för att vinna. Man ska alltid ha ambitionen att vinna, tycker jag.

Turning Torso blir Ferdinand Hellers första turnering mot hårt motstånd på 22 år. Han spelade Sigemanturneringen 1997 och veckan efter det en turnering i Danmark mot bland andra Bent Larsen.

På FIDE:s världsrankinglista i november det året var Ferdinand Hellers rankad 39:a i världen med 2657 i ELO-rating.

Sen tog arbetet och familj över. Under 2000-talet har det blivit några sporadiska partier i elitserien eller i lag-DM.

Vill man vara snäll kan man säga att du har vilat dig i form.

– Haha. Ja, det skulle man ju kunna säga, skrattar Ferdinand Hellers.

Hur kommer din uppladdning se ut inför Turning Torso Chess Event?

– Just nu håller jag på och avslutar hos advokatfirman, och jag ska starta en ”egen låda” som man säger. Det blir mycket med det under sommaren.

– Men från september ska jag fokusera på schacket inför turneringen.

Många i schack-Sverige har i flera år väntat på att få se dig spela turneringsschack igen. Hur kommer det sig att du tackade ja den här gången?

– När turneringsansvarige Bengt Kvisth som jag är mycket god vän med frågade mig under TePe Sigeman i våras fanns det en viktig aspekt när jag sa ja; Nämligen att turneringen avgörs under en dag.

– Jag har helt enkelt inte tid att spela veckoturneringar med långpartier. Men en dags turnering i snabbschack eller blixt funkar bra.