mar 052019
 

Emelie Gard och Mikael Lönngren på Destination Eskilstuna är glada att få ta emot Schack-SM. De små bilderna visar 2 år gamla arena Stiga Sports Arena samt Fristadstorget.

För Destination Eskilstuna är Schack-SM 5–14 juli ett perfekt arrangemang under sommarhalvåret. Nybyggda Stiga Sports Arena (2 år i sommar), behöver fyllas med aktiviteter och när Emelie Gard träffade dåvarande SSF-ordföranden Carl-Fredrik Johansson under något som kallades Mötets dag, stod det snabbt klart att Destination Eskilstuna var jätteintresserade av att få Schack-SM till Eskilstuna. Evenemangschef Mikael Lönngren berättar att Destination Eskilstuna har uppdraget att locka till sig ett antal större evenemang och mästerskap till Eskilstuna.
– Sommaren är en bra period, då finns inga större konsertevenemang eller handbollsmatcher eftersom det är uppehåll då, säger han.
Emelie Gard är projektledare för Schack-SM. Hon menar att Destination Eskilstuna nu står redo att hjälpa Sveriges Schackförbund att ordna något riktigt bra i Eskilstuna. Den nya arenan kommer att kunna anpassas perfekt för schackspelandet och det finns många idéer hur schack ska kunna flytta in i Eskilstuna under SM-veckan.
– Vi har vårt Fristadstorget mitt i stan som vi vill utnyttja på något vis, säger hon. Kanske ställa ut schackspel så Eskilstunaborna kan ta ett parti. Det vore kul om vi på något vis kan pusha lite för tjejerna i schacket, vad jag förstår är schacket ganska mansdominerat.
Hon fanns på plats under förra årets SM i Ronneby för att ta till sig lite av atmosfären och se hur ett SM är arrangerat. Hon är inte schackspelare själv, vet hur pjäserna går, men just inte mer än så. Hon slogs av att alla spelar på samma villkor, män, kvinnor, unga som gamla. Och att de satte sig ned efter partierna och analyserade.
– Jag trodde att man spelade ett parti och när det var över så var det bra med det.
Nu pågår planeringen för fullt också för att kunna ta emot de som följer med. Emelie Gard berättar att hon tänkte på alla som följer med men inte deltar i schackspelandet. Här gäller det att hitta på bra saker för dessa också, något som inte kommer att bli några större problem. Parken Zoo, rikskända djurparken, alla naturområden runt stan, baden, Strömsholm… Men också innerstaden. Eskilstuna tillhör de kommuner som växer. Mellan 1970-talet och fram till 2000 minskade befolkningen för att sedan vända. 2014 passerade kommunen 100 000 invånare och har sedan dess parkerat stadigt som Sveriges 15:e största kommun.
Och utvecklingen av stan fortsätter. Just nu pågår bygget av ett nytt campusområde tillhörande Mälardalens Högskola med säte i Västerås och Eskilstuna.
– Vi är redo för schackfesten, säger Emelie Gard. Och det ska bli jätteroligt!