sep 022018
 
Deltagarna i Pia Cramling's Invitational. Från vänster: Ketevan Arakhamia-Grant, Pia Cramling, Almira Skripchenko, Elizabeth Pähtz. Foto: Lars OA Hedlund.

Deltagarna i Pia Cramling’s Invitational. Från vänster: Ketevan Arakhamia-Grant, Pia Cramling, Almira Skripchenko, Elizabeth Pähtz. Foto: Lars OA Hedlund.

I Pia Cramlings inbjudningsturnering eller Pia Cramling‘s Invitational som den så fint heter på engelska är tyskan IM Elizabeth Pähtz i ledning efter den första speldagen. Pähtz som med ganska god marginal är högst rankad av de fyra spelarna inledde också bäst genom att besegra GM Ketevan Arakhamia-Grant i första ronden samtidigt som GM Pia Cramling och IM Almira Skripchenko spelade remi.

I andra ronden fortsatte tyskan övertyga och spelade ut Skripchenko samtidigt som Pia spelade osedvanligt aggressivt mot Arakhamia-Grant och besegrade henne enkelt. I rond tre satte sedan Cramling Pähtz ordentligt på prov och pressade henne i slutspel men tyskan höll emot och byggde en fästning som inte gick att tränga igenom. Remi med andra ord.

De två möttes för övrigt i en mycket intensiv match i Dam-VM i Teheran 2017 och då krävdes särspel för att avgöra, där Pia gick vidare till åttondelsfinal.

Mötet mellan Skripchenko och Arakhamia-Grant slutade även det med remi och efter tre ronder leder därmed Pähtz med 2½ poäng, före Cramling som har tagit 2 poäng. Skripchenko har tagit 1 poäng och sist kommer Arakhamia-Grant med ½ poäng.

Imorgon spelas resterande tre ronder i den dubbelrondiga turneringen.

Resultat och ställning
Bilder av Lars OA Hedlund
Livesändning