jan 052019
 

Det är fördel för GM Tamir Nabaty inför slutronden…

…men GM Tiger Hillap flåsar i nacken på honom. Foton: Lars OA Hedlund.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[LIVE] Kl 12: Följ sista ronden i Rilton Cup

Förhandsfavoriten i Rilton Cup, GM Tamir Nabaty från Israel, vann i åttonde ronden över GM Mikhail Kobalia. Det var hans tredje vinstparti i rad och Nabaty har verkligen fått upp ångan. Det har dock även GM Tiger Hillarp Persson, glädjande nog för svensk del. Tiger slog fransmannen GM Maxime Lagarde i rond åtta och det innebär att Nabatys försprång inför slutronden alltjämt ligger på en halv poäng och att Persson är på en ren andraplats.

Nabaty har tagit 7 poäng på de åtta ronderna och Hillarp 6½ poäng. Svensken har förlorat ett parti, mot just Nabaty i rond tre, men studsat tillbaka ordentligt. Inför slutronden är det dock fördel för israelen som har visat en enorm form på slutet.

Utöver Hillarp har ett gäng spelare möjlighet att komma ikapp honom, hela nio spelare delar tredjeplatsen med 6 poäng. Bland dessa återfinns amerikanske ynglingen GM Awonder Liang som stadigt växer och borde inom kort ta sig över 2600 i rating. Det blir just Liang som får försöka hejda Nabaty imorgon medan Hillarp får ta sig an GM Murali Karthikeyan från Indien, som även han har tagit 6 poäng.

GM Erik Blomqvist har inte längre någon möjlighet att blanda sig i toppstriden sedan han fick se sig besegrad av polacken Gajewski (ännu en som nu har 6 poäng). Blomqvist har tagit 5 poäng och är bäste svensk tillsammans med IM Patrik Lyrberg. En halv poäng bakom dem kommer ett koppel svenska spelare som GM Juan Bellon och FM Jung Min Seo samt IM Axel Ornstein som inledde blygsamt men har nu tagit tre raka vinster. Även IM Bengt Lindberg och FM Isak Storme har fått upp ångan efter en blygsam inledning och har likt de andra tagit 4½ poäng.

Seo och Storme är således bäst bland de svenska juniorerna men en halv poäng bakom dem kommer Hampus Sörensen och FM Milton Pantzar. Sörensen har gjort en bra turnering och börjar närma sig en ratingnivå på 2300, vilket ju krävs för att bli FM.

Apropå titlar så finns en hel drös spelare som har möjlighet till normer i slutronden. En sammanfattning av normchanser kommer att publiceras på schack.se i samband med rondstart (håll utkik efter den) men vi kan redan nu avslöja att den unge indiern FM Pranav Anand, som gjort en fenomenal turnering, har redan nu säkrat en sin första IM-norm. Får han ett bra resultat mot IM Patrik Lyrberg i slutronden torde den unge Anand även kunna säkra en GM-norm.

Slutronden startar klockan 12 på lördagen.

Turneringshemsidan
Bilder av Lars OA Hedlund
Resultatservice
Livepartier