sep 242018
 
Jessica Bengtsson. Foto:Lars OA Hedlund

Jessica Bengtsson. Foto:Lars OA Hedlund

OS i Batumis första svenska poäng stod Jessica Bengtsson för. Hon vann en enkel seger över sin lågt rankade motståndare från Hong Kong på andra bordet. Bengtsson tog snabbt initiativet i partiet och hade en mycket komfortabel ställning när hon gillrade en liten fälla. Motståndare gick rakt in i fällan och svenskan kunde enkelt ro hem vinsten. Faktum är att damlaget i första ronden stötte på väldigt beskedligt motstånd och det var endast WIM Inna Agrest på första bordet som behövde anstränga sig.

4-0 skrevs slutsiffrorna till i damernas match mot Hong Kong, vilket inför matchen var rimligt att anta. I andra ronden imorgon väntar betydligt tuffare motstånd i form av värdlandet Georgiens andra lag. Det är dock inte vilket andra lag som helst, Georgien är mycket framstående inom damschacket och deras andra lag är 14:e rankat inför turneringen.

Även i öppna klassen var Sveriges motstånd i första ronden av den svagare sorten. GM Nils Grandelius fick en enkel resa på första bordet och stod enligt motorerna på vinst redan efter tiotalet drag. Han hade sedan inga större problem med att bärga segern och det hade inte heller någon av hans lagkamrater. Efter matchen lyfte förbundskapten Anders Wengholm fram GM Erik Blomqvists vinstparti som ett skolboksexempel på hur man som svart ska spela Sicilianskt.

I övrigt kommenterar Wengholm inledningsronden, där båda matcher som sagt vanns med 4-0, som en ”bra start även om motståndet inte var det starkaste”.

– Damlagets motståndares Hong-Kong var bättre än sin ranking, men det var ändå inga större problem att avfärda dem. Inna fick slita hårdast, men hon hade ändå koll på ställningen hela tiden. I herrlaget övertygade Erik Blomqvist mest, skriver Wengholm i en kort mailkommentar.

I andra ronden möter Sverige Tunisien i öppna klassen och även om Tunisien är starkare än Thailand borde det vara ett överkomligt motstånd för svenskarna. Spelet i båda klasser inleds klockan 13 svensk tid.

Som brukligt i första ronden blev det i regel stora segrar för de starkare lagen men en av de saker som gör OS i schack så speciellt är den enorma mångfald som finns där. Stora, små, unga, gamla och folk från världens alla hörn som måste erkännas att inte alla har kommit lika långt i sin utveckling i det ädla spelet.

Det blev inte minst tydligt i mötet mellan Montenegros Nikolina Koljevic och 14-åriga Serray Jallow från Gambia där följande miniatyr utspelade sig:

1. e4 e5, 2. Sf3 Lc5, 3. Lc4 f6, 4. Sxe5 fxe5, 5. Dh5+ g6, 6. Dxe5+ Se7, 7. Dxh8+ Sg8, 8. Dxg8+ Lf8, 9. Df7#.

Kommentarer är överflödiga!

OS-hemsidan
Sveriges matcher live (via Hasselbackens hemsida) – desktop
Sveriges matcher live (via Hasselbackens hemsida) – mobil
Allt om OS 2018