jun 012019
 

Pia Cramling, vinnare i Deltalift Open. Foto: John Saunders/Gibraltarchess.com

[Slutresultat, Deltalift Open] [SlutresultatHarplinge Mini Open] [Lars OA Hedlunds bilder]

LÄS MER: [Slutställning i Svenskt Grand Prix 2018/2019] [slutställning i Lilla Grand Prix 2018/2019] [Reglerna i Svenskt GP]

SLUTRAPPORT: I en intervju inför helgens GP-turnering i Tylösand berättade ledaren Pontus Sjödahl att hans största hot var att Pia Cramling eller Jonny Hector skulle ta 7,5 poäng på de 8 ronderna, ett resultat som oerhört få har lyckats åstadkomma i alla GP-turneringar som arrangerats.

Pia gjorde precis vad som krävdes, och efter 7 raka vinster hade hon inga problem med ordna en remi mot topprankade GM Baadur Jobava i sista ronden som svart. Under förmiddagsronden malde hon ner IM Christian Jepson i ett något bättre tornslutspel, för att under eftermiddagen möta Jobavas kreativa Trompovsky. Jobava fick inget ur öppningen och om någon kom bättre var det Pia, som dock gick med på remi och säkrade turneringssegern.

Pias fantastiska resultat ledde till en dramatisk upplösning då Pontus Sjödahl behövde vinna sitt parti för att vinna hela GP-serien eller hålla remi för att dela segern med Pia. Pontus hamnade under rejäl press men lyckades navigera ställningen efter många timmars försvarande till ett slutspel där Jonny’s extra pjäs inte räckte till vinst. Jonny försökte vinna ställningen i över hundra drag, men Pontus höll tungan rätt i mun och lyckades till slut bärga halvpoängen som räckte för att dela GP-segern.

I Deltalift Open blev det topprankade Baadur Jobava samt elitjunioren Jung Min Seo som skuggade Pia på 6,5 poäng. I Harplinge Mini Open tog sig Daniel Alfredsson sig in i mål med två remier och 7 poäng av 8. Detta räckte för att hålla Asker Malmström samt Daniils Platkovs en halvpoäng bakom sig.

I den totala GP-serien delade som sagt Pia Cramling segern med Pontus Sjödahl. Därefter kom Jonny Hector, Jung Min Seo samt Erik Malmstig på placeringarna 3-5.

I Lilla JGP vann Jung Hyun Seo klart före David Petersson och därefter John Löfgren, Oscar Nabbing och Arvid Fridman.

[ANALYSERA MERA] Alla livesända partier i Deltalift Open: