jan 122019
 

Vinner Magnus Carlsen för sjunde gången i sin favoritturnering? Foto: Turneringshemsidan.

[LIVE] Kl 13.30: Följ Tata Steel live.

På lördagen klockan 13.30 inleds en av schackårets största, och schackvärldens mest klassiska, turneringar. Tata Steel Chess i den lilla nederländska semesterorten Wijk aan Zee som ifjol firade 80 år lockar varje år gräddan av världseliten och fångar schackmedias i stort sett odelade uppmärksamhet. Bland deltagarna är i stort sett alltid världsmästaren Magnus Carlsen men dessutom deltar i årets upplaga av turneringen sex av världens just nu åtta högst rankade spelare.

Just Magnus Carlsen har en fantastisk relation till Wijk aan Zee som sägs vara hans favoritturnering. Årets start blir hans 15:e i ordningen (han är 28 år gammal) och på sina 14 starter har han vunnit turneringen hela sex gånger vilket givetvis är rekord. Dock endast med nöd och näppe då Vishy Anand har vunnit fem gånger, och han är givetvis också med i årets upplaga.

Ifjol vann Carlsen i Wijk aan Zee genom att besegra den nederländska ettan, Anish Giri, i särspel och i år kommer Giri som är tillbaka i världstoppen, att vara revanschsugen. Dessutom kommer Ding Liren, som nyligen blev den förste att spela över 100 partier i följd utan förlust, att vilja visa att han på allvar kan utmana i världstoppen, liksom även världstrean Shakriyar Mamedyarov.

I vanlig ordning deltar 14 spelare i A-gruppen och det lovar att bli en fantastiskt spännande och intensiv turnering och schack.se kommer att rapportera dagligen. Första ronden inleds som sagt klockan 13.30 på lördagen och då blir det direkt ett stormöte:

Ding Liren – Magnus Carlsen
Santosh Gujrathi Vidit – Jan Krzysztof Duda
Jorden van Foreest – Vishy Anand
Vladimir Fedoseev – Richard Rapport
Samuel Shankland – Shakriyar Mamedyarov
Teimour Radjabov – Vladimir Kramnik
Anish Giri – Ian Nepomniachtchi

Turneringshemsidan
Livesändning på schack.se