Nov 142018
 

GM Alexandra Kosteniuk slog ut GM Anna Muzychuk i kvartsfinalen. Foto: Turneringshemsidan.

[LIVE] Se partierna i semifinalen.

Kvartsfinalen i dam-VM i ryska Khanty-Mansiysk är nu färdigspelad och fyra spelare återstår i turnerignen. Dessa är regerande världsmästaren Ju Wenjun, ex-världsmästaren Alexandra Kosteniuk, hennes landsmaninna Kataryna Lagno och slutligen ex-världsmästaren Mariya Muzychuk som stod för en stark comeback efter förlust i första ronden mot tonåringen IM Zhansaya Abdumalik från Kazakhstan.

Av de fya kvarvarande spelarna var det GM Kataryna Lagno som gav starkast intryck i kvartsfinalen då hon krossade GM Lie Tingjie från Kina, 2-0. Ryskan var en av två spelare som tog sig igenom kvartsfinalen utan att behöva spela särspel, den andra var GM Ju Wenjun som ännu inte spelat något särspel hittills i turneringen.

GM Alexandra Kosteniuk fick kanske tuffast motstånd av alla de fyra som tagit sig vidare då hon mötte GM Anna Muzychuk i kvarten, båda har på förhand nämnts som potentiella vinnare av turneringen. Det krävdes två snabbschackspartier, varav ryskan vann det ena, för att avgöra den matchen. I den sista matchen, den mellan GM Mariya Muzychuk och Abdumalik behövdes det ett antal partier bara för att få till en remi, som paradoxalt också blev avgörande.

De två turades om att vinna och det var inte  förrän i åttonde partiet då Muzychuk kunde säkra remin som matchen avgjordes då hon ledde med 4-3 inför det partiet.

I semifinalerna möts:

Ju Wenjun – Alexandra Kosteniuk
Mariya Muzychuk – Kataryna Lagno

Första semifinalronden spelas på torsdagen.