aug 312018
 
GM Pia Cramling. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Pia Cramling. Foto: Lars OA Hedlund.

Imorgon inleds Pia Cramlings jubileumsturneringar som är ett led i firandet av Sveriges schackförbunds 100-års jubileum. Dels spelas en inbjudningsturnering där Pia Cramling har bjudit in tre av sina bästa vänner inom det internationella damschacket, dels en öppen turnering där 40 damspelare mäter sina krafter i mot varandra. Bland deltagarna finns starka utländska spelare och en bred grupp svenska dito.

I inbjudningsturneringen deltar, förutom Pia Cramling, tyskan IM Elisabeth Paehtz som måste betraktas som favorit sett till ratingen. Därutöver franskan IM Almira Skripchenko och GM Ketevan Arakhamia-Grant som numera spelar för Skottland.

Formatet blir dubbelrondigt och det spelas således tre ronder snabbschack under lördagen och tre under söndagen, med betänketiden 30 minuter + 10 sekunders tilläggstid för varje drag.

I den öppna turneringen spelas sju ronder med samma tidskontroller och där är det engelskt favoritskap genom IM Harriet Hunt som är högst rankad före lettiskan WGM Dana Reizniece-Ozola som förutom sitt schackspelande är känd som finansminister i Lettland. Hunt har på rankinglistan ett försprång om cirka 200 poäng på Reizniece-Ozola och måste därför betraktas som storfavorit men allting kan som bekant ske i schack och därför ska ingenting tas ut i förskott.

Tredje rankad är WIM Irina Tetenkina som dessutom är högst rankade svenskregistrerade spelare. Tetenkina är bosatt i Sverige och spelar för Wasa SK som står som värd för festligheterna i samarbete med Sveriges schackförbund.

Bakgrunden till turneringarna är att i samband med firandet av SSF:s 100-års jubileum ifjol beslöt förbundets styrelse att som hyllning till våra mest namnkunniga spelare genom tiderna, GM Ulf Andersson och GM Pia Cramling, ge dem som gåva att arrangera inbjudningsturneringar i deras namn. Ulf Anderssons turnering ställdes in på grund av sjukdom men nu är det dags för Pias Cramlings turnering och det blir det starkaste damschacksevenemanget i Sverige åtminstone på många år.

Turneringarna spelas på Scandic Foresta i Stockholm med start klockan 11.

De kan följas live på Chess24 och resultatrapportering sker här. TV-sändningen från tävlingen visas på Youtube.