Nov 192018
 

Nedsläpp för damernas VM-final i dag. En av VM-finalens spelare, Kateryna Lagno roade sig med att gå på hockey dagen före finalen, och så fick hon äran att göra nedsläpp. Foto: FIDE

[LIVE] Se finalpartiet i dam-VM.

I dag klockan 11 inleds finalen i Dam-VM i ryska Khanty-Mansiysk där regerande världsmästaren GM Ju Wenjun från Kina och ryskan GM Kateryna Lagno möts. Matchen spelas över fyra partier plus eventuellt särspel och spelas färdigt senast på fredag.

Schack.se kommer givetvis att rapportera från varje parti och inför finalen har vi bett GM Pia Cramling ge sin syn på hur matchen kan gå.

– Det är två riktigt bra spelare som nått ända fram till finalen – damernas tvåa respektive fyra på världsrankingen.  Ju Wenjun – regerande världsmästarinnan vann sin titel så sent som i maj i år i en VM match mot sin gode vän Tan Zhongyi och har därmed varit med förr och det är en viktig erfarenhet. Men den matchen var mer än dubbelt så lång och den här gången får hon möta en, som jag tycker, betydligt svårare motståndare, säger Pia Cramling.

Hon påpekar att Kateryna Lagno länge har varit en av damernas bästa spelare men spelat sparsamt under flera år när familjen har utökats.

Pia Cramling. Foto: Lars OA Hedlund

– I år har hon inte spelat långpartier före VM-cupen ända sedan Gibraltar i början av året.  Hon var inte heller med i det ryska OS-laget. Att hon varit så passiv ser jag som en klar nackdel för henne.

Lagno var den enda av semifinalisterna som inte varit världsmästarinna och vill förstås väldigt gärna vinna men kan kanske vara mer nervös än sin, i de här sammanhangen, mer erfarna motståndare.

– VM matchen är väldigt kort, bara 4 långpartier, innan man tar till särspel om det behövs, och det gör utgången mer osäker. Jag ser Ju Wenjun som favorit men tror att det mycket väl kan bli 2-2 och att vi får se ett avgörande i tiebreaks, säger Pia Cramling.

[LIVE] Se finalpartiet i dam-VM.