Dec 132019
 

Den 12-17 december arrangeras en sluten GM-turnering i Århus – som ofta benämns som den danska schackhuvudstaden. Många av de danska elitspelarna kommer härifrån och staden har också ett permanent schackcafé. Detta var dock på väg att försvinna i somras, när ordföranden sa upp kontraktet och tömde lokalen. Ett akut extramöte lyckades lösa situationen i tid, avsätta ordföranden, städa i ekonomin och möblera lokalen på nytt.
– Med tanke på det som hänt är det extra kul att ha ett internationellt startfält i Århus igen, sa turneringsledaren vid start.
Man har inte riktigt fått det startfält man önskat, några danska stormästarkandidater var upptagna på annat håll och Michal Krasenkow tackade nej för att priserna var för låga: ”Is this tournament a joke?”
Men det finns ändå många intressanta spelare: världens näst högst rankade IM, Jesper Thybo (till höger på bilden), som går sista året på gymnasiet. Rasmus Svanes 15-årige lillebror Fredrik, som pratar danska och är på stark uppgång. Nästan lika unga FM Filip Boe Olsen. Från Sverige deltar undertecknad som en av stormästarna att slå.

Ställning efter två ronder:
1. Jesper Thybo 2
2-3. Henrik Danielsen, Frederik Svane 1½
4-7. Axel Smith, Filip Boe Olsen, Uffe Vinther-Schou, Zbigniew Pakleza 1
8-9. Bjørn Møller Ochsner, Aref Vasli ½
10. Mikkel Manosri Jacobsen (till vänster på bilden) 0

Ronderna spelas kl 18 varje dag, med ytterligare en förmiddagsrond lördag-söndag kl 11.
Hemsida med live & resultat. Foto: Mads Boe.