jun 152019
 

I VM-matchen mot Fabiano Caruana i höstas valde Magnus Carlsen att söka avgörande i särspelet då han, med rätta visade det sig, bedömde att hans spel med kortare betänketider var så pass mycket bättre än Caruanas. I slutronden av Altibox Norway Chess blev Carlsen påmind om att han inte är helt oslagbar, även i blixt.

Efter ett långt parti där Carlsen verkligen försökte skapa något kom de två fram till att avgörandet borde ske i Armageddon och där visade sig Caruana vara starkare, vilket med tanke på allt kanske bör betraktas som något av en en skräll.

Inte för att det spelade någon roll i kampen om turneringssegern, den kampen hade Carlsen redan avgjort, men i kampen om andra platsen fanns det en chans för amerikanen. Det räckte dock inte till, han hade behövt vinna partiet då Yu Yangyi vunnit sitt parti mot Shakriyar Mamedyarov och Levon Aronian gjort det som behövts för att avgöra mötet mot Vishy Anand.

När turneringen summeras kan man alltså konstatera en ny framgång för Magnus Carlsen som vann sin sjunde turnering på raken, en stark delad andraplats för Yu Yangyi och Levon Aronian samt amerikanskt på delad fjärdeplats genom Caruana och Wesley So.

Turneringshemsidan