aug 092018
 
GM Pontus Carlsson. Foto: Lars OA Hedlund

GM Pontus Carlsson. Foto: Lars OA Hedlund

Det är inte enkom i Drammen som svenskar presterar bra schack just nu. I RTU Open i Riga är GM Pontus Carlsson på delad andraplats efter torsdagens dubbelrond. Sex ronder är spelade och Carlsson, som i dubbelronden fick ta sig an två starka stormästare har tagit 5 poäng och är en av nio spelare som flåsar ledaren GM Igor Kovalenko i nacken.

I rond fem spelade Carlsson ut den unga tysken GM Jan-Christian Schröder som är en i raden starka unga stormästare som Tyskland fått fram de senaste åren. Tysken spelade svagt i öppningen och hade aldrig en chans mot en taggad Carlsson. I rond sex spelade han sedan remi mot starke ryssen GM Alexandr Predke.

Bland svenskarna är Carlsson i särklass. GM Ralf Åkesson, FM Erik Hedman och Hampus Sörensen har samtliga tagit 3½ poäng. Den senast nämnde har presterat mycket bra och i tre raka möten mot betydligt högre rankade spelare gjort tre starka remier, i sjätte ronden mot en indisk GM. Erik Alquist har fått upp ångan rejält och tagit 2½ poäng på de senaste tre ronderna.

Kampen fortsätter imorgon och då möter Carlsson slovakiske GM Christopher Repka.

Turneringshemsidan