aug 202019
 

Magnus Carlsen pratar schackvisdom i biktbåset under Sinquefield Cup. Foto: Grandchesstour.com

Under den andra ronden gick Carlsen in i biktbåset och presenterade en nyfunnen insikt om att ställningsvärderingen i öppningen kan mätas efter hur många drag man är ifrån att rockera. Så inför den tredje ronden mot Caruana var frågan: När skulle Carlsen rockera?

Under den tredje ronden rockerade han redan efter sju drag, och kom mycket riktigt bättre än Caruana som rockerade först i drag 12. Amerikanen tycktes få in en lång förberedelse, men när förberedelsen väl var klar satt Carlsen med en mycket behaglig fördel i slutspelet.

[FILM] Carlsens visdomsord i biktbåset


Man vill inte gärna sitta i ett sämre slutspel mot Carlsen, men denna gång tycktes Carlsen förhasta sig. Bondeoffret f2-f4 gav en trippelbonde, men det kan ha varit lite ivrigt och efter det höll Caruana ihop remin utan större problem. Tredje remin i rad för Carlsen, som förvisso fortsätter vara obesegrad men varje remi orsakar ett litet tapp i ratingen nu när han är så pass överlägsen på ratinglistan. Se partiet kommenterat nedan.

Vad skedde då i de övriga partierna? Trots att flera partier är väldigt tuffa blir det inte mycket avgöranden. Nepomniachtchi fick behaglig press i mittspelet mot Mamedyarov och det började bli rätt obehagligt innan vit valde att gå med sin d-bonde. Den byttes helt enkelt av med remi kort därpå.
Ding Liren fick in en lång förberedelse mot Maxime Vachier-Lagrave vilket resulterade i en mycket lovande ställning. Trots det lyckades Vachier-Lagrave navigera väl i komplikationerna och även det mynnade ut i ett jämnt slutspel. Partierna Aronian-Anand samt So-Giri ledde fort till avbyten och överenskomna remier.

Nakamura och Karjakin spelade ett maratonparti där Karjakin hamnade under press och låste till ställningen. Trots Nakamuras överlägsna terrängfördel lyckades han inte bryta igenom fortet och efter mer än 100 drag gav han upp vinstförsöken i en ställning där datorerna fortfarande tror att vit står på vinst även om de inte heller klarar av att göra framsteg.

Fjärde ronden av Sinquefield Cup börjar klockan 20 under måndagen och går att följa här.