jun 132019
 

Magnus Carlsen leder behåller ledningen i Norway Chess. Foto: Lennart Ootes/Norwaychess.no

Inte för att han hade behövt det, med tanke på den hysteriska form som världsmästaren Magnus Carlsen visat senaste tiden, men formatet på superturneringen Altibox Norway Chess verkar passa honom som handen i handsken. Världsmästaren kan med relativt liten möda ta remi i det ordninare partiet i varje möte för att sedan, utan att för den delen förta sig mycket, säkra en helpoängare i det avgörande Armageddon-mötet.

Samtidigt plockar de närmast jagande poäng av varandra och med ett par ronder kvar att spela av turneringen så har han en betryggande ledning.

I den sjunde rondne som spelades på onsdagen spelade Carlsen, svart för dagen, en relativt snabb och enkel remi mot Wesley So och kunde sedan, utan någon större ansträngning säkra remin i Armageddon-partiet. Det räckte för att Carlsen skulle ta 1½ poäng av två möjliga i mötet. Samtidigt tog Levon Aronian, även han svart för dagen, hem segern i mötet mot Yu Yangyi på liknande manér och därmed kunde Carlsen utöka sitt försprång i tabellen en aning medan Aronian tog sig förbi Yu Yangyi upp på andra plats.

Dessa tre tillsammans med Ding Liren är med två ronder kvar att spela de enda som kan vinna turneringen och med tanke på att Carlsen verkar ha total kontroll ser han ut att bli vinnare. Faktum är att han kan i praktiken säkra segern redan i åttonde ronden då han möter Yu Yangyi och Aronian får ta sig an Fabiano Caruana som efter en tveksam start har börjat få upp momentum.

Spelet inleds klockan 17.

Turneringshemsidan
Livepartier