jan 142020
 

Det historiska partiet mellan Magnus Carlsen och Jorden van Foreest drog naturligtvis stort intresse. Foto: Alina L’Ami

Med dagens remi mot Jorden van Foreest är Sergei Tiviakovs världsrekord på 110 raka partier utan förlust slaget. I Juli 2018 vann Mamedyarov ett imponerande parti mot världsmästaren, men sedan dess har Carlsen varit obesegrad i 111 raka partier. Det var nog få som trodde att Magnus skulle få problem i dagens rond, men van Foreest fick än en gång in en bra förberedelse och pressade världsmästaren rejält. Än en gång höll Carlsen tungan rätt i mun och lyckades hålla remi.

I toppen av tabellen blev den tronskifte när Wesley So visade utmärkt teknik och besegrade Alireza Firouzja med hjälp av löparparet. Den andra vinsten togs av Vladislav Artemiev som utnyttjade ett misstag av Kovalev precis innan tidsnöden var över. Kovalev har haft en tuff turnering med endast en remi på de inledande fyra ronderna.

Grandelius spelade Najdorf-varianten i Sicilianskt och fick draget …h6 gratis. Det är dock inte säkert att det var något positivt, och Smirnov fick press i början av mittspelet. Vit hade nog en liten fördel men skulle förmodligen ha behållt damerna. Nils hade inga problem med att utjämna efter att damerna byttes. Ensam ledare efter fyra ronder är Surya Ganguly efter att ha varit mycket väl förberedd som svart mot Dinara Saduakassova i Katalanskt och fått in ett fint angreppsparti. Se partiet kommenterat nedan.

Under onsdagen är det spelledigt och rond 5 spelas på torsdag med Masters-gruppen förflyttad till Eindhoven. Magnus Carlsen spelar vit mot sin tidigare medarbetare Daniil Dubov, och Nils Grandelius har ett utmärkt läge att komma loss med de vita pjäserna mot Max Warmerdam som haft det tufft än så länge.