jan 222020
 

Mötet mellan Firouzja och Carlsen fick mycket uppmärksamhet. Foto: Turneringshemsidan

Det var en efterlängtad kamp. 16-årige Alireza Firouzja har överraskat alla i Wijk aan Zee och ledde turneringen efter att ha vunnit samtliga 4 vitpartier, samtidigt som världsmästaren Magnus Carlsen inlett långsamt med endast 7 remier på 7 partier. Men det faktiska partiet visade ändå på en klasskillnad. Firouzja blev förvirrad av en dragomkastning i Spanskt och hamnade snett tidigt vilket Magnus utnyttjade utmärkt. Innan tidsnöden var avklarad hade Firouzjas ställning kollapsat helt, och Carlsen är plötsligt en het vinnarkandidat från att ha varit i princip borträknad för två ronder sedan.

Framför honom finns endast en spelare, och det är Fabiano Caruana. Utöver Magnus jagar Firouzja, Wesley So samt Jorden van Foreest en halvpoäng bakom och det var van Foreest som var närmast att komma ikapp Caruana. Kovalev hamnade helt fel i öppningen och var förlorad men van Foreest släppte till ett slutspel där Kovalev lyckades få till ett fort. Övriga partier slutade remi.

I Challengers-gruppen blev det en mörk dag för Nils Grandelius. Efter att ha hamnat snett tidigt var ställningen fort förlorad och David Anton Guijarro släppte inte till några chanser. Med det resultatet går spanjoren upp i delad ledning tillsammans med Pavel Eljanov och Erwin L’Ami. Hemmaspelaren L’Ami spelade ut Rauf Mamedov i ett lovande slutspel och har imponerat. Grandelius ligger 1 poäng bakom dessa spelare och det ser jobbigt ut att blanda sig i kampen om förstaplatsen.

Rond 10 spelas under onsdagen med flera möten att se framemot. Magnus Carlsen har en utmärkt chans att komma ikapp Caruana då han med de vita pjäserna möter jumbon Vladislav Kovalev, samtidigt som Caruana tar sig an underbarnet Alireza Firouzja. Nils Grandelius spelar svart mot hemmaspelaren Jan Smeets.