Dec 072019
 

Ding Liren vann andra partiet i Grand Chess Tour-finalen. Foto: Turneringshemsidan / Lennart Ootes

Det var inte långt ifrån att Carlsens obesegrade streak tog slut mot Levon Aronian då hans ställning efter endast 15 drag var i princip förlorad. Ding Liren vann andra partiet i Grand Chess Tour-finalen efter att än en gång spelat ut Maxime Vachier-Lagrave. Denna gång släppte Ding inte taget och han vann ett utmärkt parti.

Carlsen spelade en riskabel provokativ variant mot Aronian som inte backade från komplikationerna. Aronian tycktes väl förberedd och fick en bättre öppning, vilket provocerade Magnus till att offra först en bonde och sedan ytterligare en för att få till komplikationer men Aronian tycktes navigera rätt och han hade en vunnen ställning genom majoriteten av partiet. Trots betydligt sämre tid lyckades dock Magnus styra ned i ett damslutspel med goda remichanser, och remi höll han. Än en gång slinker Magnus Carlsen undan, och streaken fortsätter.

Ding Liren mötte Wedbergsystemet i Engelskt och kom med en ny idé som tycktes ge honom en fördel. Denna förvaltade han optimalt trots att ställningen var strategiskt komplicerad genom hela partiet. Med hjälp av manövern Ta4-h4 lyckades han sedan sätta matt i ett strategiskt mästerverk från Ding Liren. Med de senaste partierna visar Ding definitivt att han är en av Carlsens främsta utmanare till titeln.