jun 202019
 

Henrik Carlsens Facebookinlägg har blivit stor nyhet i Norge. Foto: VG.no

Norges schackförbund med 2,5 miljoner kronor i årsomsättning har fått ett avtalsförslag om ett sponsorkontrakt värt 50 miljoner kronor över fem år.

Medlemmarna i norskt schack ska rösta om sponsoravtalet på kongressen i Larvik den 7 juli, Ett sponsoravtal som startat heta diskussioner, då det innebär att norskt schack tillsammans med spelgiganten Kindred group ska jobba för att förändra spelpolitiken i Norge. Kindred group vill att spelmonopolet ska tas bort i Norge, och har sökt Norges schackförbunds stöd att vara med och lobbya om en förändring.

Nu har Henrik Carlsen, pappa till världsmästaren Magnus, gett sig in i debatten. I Facebookinlägget som avslutas med ”jag har brett stöd i min familj”, tar Henrik Carlsen ställning:

”Om jag hade röstat så skulle jag inte haft samvetet att rösta emot ett avtal som kan komma så många unga spelare till godo. Det skulle kanske vara närliggande att rösta blankt för att slippa dilemmat, men utifrån det jag vet i dag hade jag röstat ja”.

I Facebookinlägget skriver Henrik Carlsen vidare att han ser att rekryteringen av nya spelare och satsningen på unga spelare kommer att få ett rejält lyft med sponsoravtalet.

”Jag märker att många unga och lovande schackspelare är för sponsoravtalet. Vi vuxna schackspelare med ordnad ekonomi och lägre ambitionsnivå men med starka känslor till schackmiljön är nog inte målgruppen för framtida medel. Frågan är om det är rätt att motsätta sig ett avtal som kommer andra till godo”.

LÄS MER: [Henrik Carlsens Facebook-inlägg] [Nyheten om sponsoravtalet schack-Norge ska rösta om]