maj 122019
 

Maxime Vachier-Lagrave gillrade en mattfälla som Magnus Carlsen föll i. Foto: Lennart Ootes/Turneringshemsidan.

Med tanke på den makalösa form som Magnus Carlsen visat upp de senaste månaderna där han i stort sett har lekt med övriga världseliten är det inte konstigt att de allra flesta rubriker har handlat om honom. Norrmannen har varit totalt dominant och vägrat förlora men under den första speldagen i blixtdelen av Grand Chess Tour-turneringen Elfenbenskustens största stad Abidjan fick världsmästaren faktiskt se sig besegrad.

Det var fransmannen Maxime Vachier-Lagrave, något av en blixtfantom, som slog Carlsen i andra ronden men det satt långt inne och faktum är att Carlsen under stora delar av partiet stod betydligt bättre. Han halkade dock in i en lömsk mattfälla och visade att trots allt så är han mänsklig.

Jämfört med snabbschacksdelen i turneringen och de senaste veckornas fantastiska resultat kan det nästan tyckas att Carlsen inte gjorde någon lysande första dag i blixten, han vann två partier, förlorade ett och gjorde således sex remier, men han har dock alltjämt en ganska betryggande ledning. Slår man ihop poängen från snabbschacket och blixten har norrmannen nu 20 poäng av 27 möjliga och har därmed 2½ poäng ner till MVL som i sin tur har en hel poäng ner till Hikaru Nakamura.

Det innebär att MVL tagit sig förbi Nakamura i tabellen och kampen om både prispengar och GCT-poäng som kan ge plats i den pengastinna GCT-finalen i London i december.

Turneringen avgörs imorgon och då får vi se om MVL återigen kan vinna Carlsen.

Turneringshemsidan
Livepartier