aug 272018
 

Det är oförändrat läge i tabellen i Sinquefield Cup inför slutronden i turneringen och det är således fortfarande utmanaren i höstens VM-match i London som leder. Fabiano Caruana försökte få till någonting mot ex-världsmästaren Vishy Anand men den oerhört rutinerade indiern (frågan är om han kanske inte börjar bli en av historiens mest rutinerade) höll emot bra och neutraliserade allt Caruana hittade på.

Kvällens största underhållning stod i vanlig ordning världsmästaren Magnus Carlsen för. Denna gång fick han dock inte till det riktigt i öppningen och stod förmodligen sämre under stora delar av sitt parti mot världstrean Shakriyar Mamedyarov. Carlsen lyckades dock vända partiet till sin fördel men Mamedyarov spelade slutspelet bra och höll remin.

Ett annat parti som väckte stor uppmärksamhet var mötet mellan Alexander Grischuk och Wesley So där ryssen Grischuk öppnade med 1. f4, till kommentatorernas stora förtjusning. Ett sällsynt öppningsdrag i elitsammanhang och efter partiet konstaterade Grischuk att han var tvungen att försöka vinna för att kunna vara med i kampen om plats i Grand Chess Tour finalturnering och därför försökte han överraska. Det blev ett spännande parti där Grischuk gick fel och stod på förlust men So missade den bästa fortsättningen i avslutningen och det mynnade ut i remi. So var dock inte så bekymrad efteråt och konstaterade att hans form inte är på topp.

I intervjuerna med spelarna efter turneringen framgick det tydligt att fokus, för alla utom kanske Caruana, är att försöka säkra en av de fyra platserna i London Chess Classic. Tourens format är lite ändrat sedan tidigare år och i år blir London Chess Classic en finalturnering där prispotten är hisnande 300 000 dollar, motsvarande cirka 3 miljoner kronor, och första priset är 120 000 dollar.

Det finns fyra platser i London Chess Classic och många spelare kan lägga beslag på dessa vilket innebär att slutronden i Sinquefield Cup kan bli mycket intressant.

Då möts:

So – Caruana
Carlsen – Nakamura
Aronian – Grischuk
Anand – Mamedyarov
Karjakin – Vachier-Lagrave

Turneringshemsidan