jul 122019
 

Zoran Gajic har tätkänning i Veteran-SM 50+ och möter ledaren imorgon. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Juan Bellon har skapat sig ett mycket bra utgångsläge inför de avslutande ronderna i Veteran-SM 65+. Den regerande mästaren vann i sjunde ronden över Björn Gillefalk och utökade sitt försprång i toppen av tabellen med ytterligare en halv poäng. Han har tagit 6½ poäng på de sju ronderna och leder med 1½ poäng ner till Erik Alquist, Åke Westin och Lars Blomström på en delad andra plats.

Med endast två ronder kvar att spela innebär det att Bellon har ett gyllene läge att försvara sin titel. Det räcker med en poäng på de två avslutande ronderna och stormästaren visar inga tecken på att darra på manschetten inför avslutningen.

Man ska dock inte ta något för givet och en vinnande form kan snabbt försvinna vilket vi har sett i Veteran-SM 50+ där Krister Lagerborg såg ut att gå mot säker SM-titel. Fem vinster i de fem inledande ronderna tydde på en storform men sedan kom första förlusten och därefter fick Lagerborg nöja sig med remi i sjunde ronden mot Mats Eriksson. Det är dock alltjämt fördel Lagerborg i kampen om SM-titeln då kvalitetspoäng gäller i Veteran-SM och han har betydligt bättre sådana än Kjell-Åke Andersson som tagit lika många poäng.

Det finns dock fler hot som lurar i vassen, nämligen Zoran Gajic som besegrade Håkan Svensson. Västeråsaren Gajic har tagit 5 poäng och har bara en halva upp till ledarduon, något som gör att han sannerligen inte går att avfärda. Lägg därtill att han har vit mot Lagerborg i morgondagens rond, och hela turneringen är vidöppen.

Lottning och resultat
Livepartier 50+
Livepartier 65+
Bilder av Lars OA Hedlund
Allt om SM i Eskilstuna