Nov 252019
 

Västerås SK:s segrarlag i Juniorallsvenskan. Schack.se har intervjuat laget stora poängplockare Baldur Teodor Petersson (4 av 5 poäng) efteråt. Foto: Lars OA Hedlund

Med fyra av fem poäng var Baldur Teodor Petersson en av nycklarna till Västerås SK:s seger i Juniorallsvenskan den gångna helgen.

I en intervju med schack.se berättar han om sammanhållningen i Västerås SK, varför han gick till den klubben trots att han bor i Stockholm, och hur han lyckats höja sin rating igen – genom att inte jaga ELO-poäng.

Seger i juniorallsvenskan, och du tog 4 av 5 poäng. Hur var stämningen i ert lag efter segern, och hur värdesätter du din egen prestation?
– Stämningen var skön när det var klart att vi hade vunnit. Vi var lite nervösa under sista ronden mot Lund. Om vi hade spelat lika så skulle Rockaden gått om oss med partipoäng.
– Klart det var viktigt med partipoäng men jag är mest nöjd med att jag inte gjorde något större misstag i något av de fem partierna. Det kändes att bra att gå ut obesegrad.

Du bor ju i Stockholm, men spelar för Västerås SK. Vad gjorde att du valde Västerås?
– Jag och Milton har ju följt efter varandra i klubbar sen vi började spela schack tillsammans. Efter det att Team Viking lade ner så gick Milton till Västerås eftersom hans pappa Pontus Sjödahl spelar för Västerås SK. Jag följde efter.

Din rating har stigit igen efter en liten downperiod. Hur förklarar du din ratinghöjning?
– Jag har börjat fokusera mer på öppningar och har börjat spela mer stabilt på senare tid. Tidigare spelade jag mest på attack men har börjat spela positionellt och låser ställningen i vissa partier då och då. När jag var yngre satsade jag mer på ranking och spelade alla turneringar som kom i min väg för att gå upp. Nu spelar jag inte lika ofta längre och mer för att det är kul, vilket jag tror gör mig mer avslappnad under partier. Det öppnar hjärnan så att säga.

Vad är ditt mål som schackspelare, och hur kommer din satsning att se ut under 2020?
– Jag har inte så stora mål med schacket förutom att jag nu spelar för att det är roligt. Försöker dock att försöka ta FM-titeln inom snar framtid. Är just nu på tredje och sista året av min naturvetenskapliga utbildning i gymnasiet så jag har också annat att lägga kraft på, men jag kommer så klart fortsätta spela roliga turneringar.

Hur länge tror du att Västerås SK kommer att vara den ledande klubben i Juniorallsvenskan? Tränar ni ihop eller hur gör ni med sammanhållningen?
– I år var vi favoriter om man kollar rankingmässigt. Får väl hoppas att det ser likadant ut nästa år igen. Vi kommer ju så klart satsa lika hårt.
– Jag vet inte hur det ser ut för de lokala Västeråsspelarna men jag och Milton spelar ibland på internet med dem samt diskuterar schack med varandra. Vi hade roligt under turneringen och bodde fint. Bra förutsättningar krävs för att prestera bra.