jan 222020
 

Baadur Jobava (2620) kommer till Elite Hotels Open i Växjö i början av februari. Foto: Lars OA Hedlund

ELITE HOTELS OPEN 7–9 FEBRUARI: [Inbjudan] [Anmälda spelare] [Anmäl dig]

Georgiens stormästare Baadur Jobava är återigen klar för spel i en svensk GP-turnering, den här gången handlar det om Elite Hotels Open i Växjö den 7–9 februari.

Baadur Jobava tillhörde för några år sedan den yppersta världseliten, men har sedan dess fallit tillbaka till ”bara” 2620 i ELO-rating. Med hjälp och stöd från Stefan Printz och hans företag Mobile Labs har Jobava börjat klättringen uppåt.

I en intervju på sin egen hemsida säger Baadur Jobava att han ser Elite Hotels Open som en bra förberedelse inför
Aeroflot Open. I intervjun berättar han också om sitt stora hockeyintresse och avslöjar sina två favoritlag i SHL:

Här är delar av intervjun:

Det här är andra gången du spelar i en GP-turnering i Sverige. Vad är dina tankar kring turneringen och att spela fyra snabbschackspartier följt av fyra klassiska partier?
– Jag kan bara gratulera Sveriges schackförbund till den stora framgången med Grand Prix. Det är ett perfekt tävlingsformat. Det är tråkigt att det inte finns många liknande turneringar i världen – ett snabbt men fortfarande bekvämt format för både deltagare och organisatörer.

Du är ett stort hockeyfan. Vad vet du om hockeylaget Växjö Lakers?
– Jag följer ligorna i alla stora ishockeynationer, och från Sverige gillar jag att följa Växjö Lakers och Redhawks från Malmö!

Du är känd för att vara en av de mest kreativa schackspelarna i världen. Har du några råd till unga svenska spelare som tränar för att förbättra kreativt spel?
– Jag skulle råda dem att kontinuerligt lösa massor av schackstudier. Sen behöver de analysera partier från kreativa spelare och försöka förstå deras sätt att tänka. Några av mina egna partier vore en bra start…

Hela intervjun finns att läsa här.