aug 152019
 

Yu Yangyi kom nästan ikapp Aronian . Foto: Lennart Ootes/Norwaychess.no

Det blev drama in i det sista draget, men till slut lyckades Levon Aronian ta hem hela turneringen. Fransmannen Maxime Vachier-Lagrave hade, liksom i Paris, en katastrofal blixtdag där han förlorade 4 partier inom loppet av 5 ronder. Efter det var inte längre turneringsvinsten inom räckhåll för fransmannen, men han påverkade toppstriden i högsta grad ändå.

Det såg nämligen ut som att Levon Aronian skulle säkra turneringssegern en rond före slut då armeniern hade tre merbönder mot världsmästaren Magnus Carlsen. Världsmästaren kämpade sig tillbaka mirakulöst och höll remi, och då var det plötsligt kinesen Yu Yangyi som var hotet om förstaplatsen. Yu hade en fantastisk dag och vann inte mindre än 5 partier mot bl.a. Vachier Lagrave, Carlsen och Ding.

I sista ronden räckte det med remi med de vita pjäserna för Levon Aronian, men armeniern blev bortkollrad av just Vachier Lagrave. Yu Yangyi hade därmed kunnat få till ett särspel om han vann mot jumbon Mamedyarov, men han lyckades aldrig få till bra vinstchanser.

Med det resultatet vann Aronian en halv poäng före Vachier Lagrave, Yu Yangyi samt Ding Liren som alla delade andra plats. Världsmästaren Magnus Carlsen inledde starkt med 3 raka vinster för att sedan följa upp med 3 raka förluster och en sjätte plats. Värt att notera är att Maxime Vachier-Lagrave för tre veckor sedan var rankad världsetta i blixt, men efter hans prestationer i Paris och St. Louis är han nu nere på plats 20 (!) efter att ha tappat 185 ELO-poäng.

Nu får deltagarna ett par dagars vila, för på lördag inleds Sinquefield Cup, där några av spelarna byts ut. Där deltar Carlsen, Anand, Nepomniachtchi, Vachier-Lagrave, Aronian, So, Nakamura, Giri, Ding, Mamedyarov samt Karjakin.

Ställningen i Grand Chess Tour