jul 042019
 

Ett ödesdigert misstag senare var Carlsen i ensam ledning. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour.

Världsmästaren Magnus Carlsen har åstadkommit det mesta vid schackbrädet men fram till den sjunde ronden av Grand Chess Tour i Zagreb hade han aldrig lyckats besegra Ian Nepomniachtchi i ett långparti. Nu är även den bastionen erövrad och som följd är norrmannen även ensam i topp i turneringen. Med fyra ronder kvar verkar världsmästaren således vara på väg att säkra sin åttonde turneringsseger i följd.

Carlsen hade svart mot ryssen som hade inlett turneringen så bra och fick en aningen sämre ställning ur öppningen, om än med starka kontringsmöjligheter. När sedan Nepo gjorde ett ödesdigert misstag i mittspelet kunde Carlsen enkelt avgöra och bara några få drag senare var allt över. Carlsens andra raka vinst och Nepos andra raka förlust som gör att Carlsen nu har en hel poäng ner till ryssen som för bara två ronder sedan ledde lika stort.

Mellan dem i tabellen finns dock amerikanen Wesley So som fortsätter visa fin form. Han spelade remi i sjunde ronden mot Sergey Karjakin och har en halv poäng upp till Carlsen. Partiet mellan So och Karjakin var inte det enda som slutade med remi i ronden, det gjorde faktiskt alla partier utom Nepo-Carlsen. Det innebär att Fabiano Caruana, Ding Liren och Levon Aronian är nu ikapp Nepo på en delad tredjeplats och samtliga har slagläge inför upplösningen av turneringen.

Rond åtta spelas idag klockan 16.30 och då möts:

Ding Liren – Carlsen
So – Nakamura
Aronian – Nepomniachtchi
Anand – Caruana
Giri – Mamedyarov
Vachier-Lagrave – Karjakin

Turneringshemsidan
Livepartier