okt 262018
 

Anders Wengholm fick som förbundskapten se laget i öppna klassen ta en 11:e plats i OS i Batumi. Foto: Lars OA Hedlund och FIDE_chess

Anders Wengholm har till elitkommittén i Sveriges schackförbund meddelat att han slutar som förbundskapten. Han ger beskedet redan nu för att ge elitkommittén god tid att hitta en ny förbundskapten.

Anders Wengholm förklarar sitt besked så här:

– Det är helt enkelt tidsbrist. Rollen som förbundskapten tar för mycket tid, vilket också blivit märkbart när jag har valt att ha ambitiösa inslag som träningsläger, mental träning och tagit in Evgenij Agrest som lagledare och annat. Det var nog lite ovana som gjorde att jag inte förutsåg vilken tid landslagsarbetet skulle ta, säger Anders var företag Pelaro Billeasing AB dessutom sponsorade OS-lagen med 100 000 kronor.

OS-spelaren Tiger Hillarp Persson och Anders Wengholm. Foto: Lars OA Hedlund

– Under 2019 firar min klubb i Alingsås 100 år, och det vill jag koncentrera mig på, så jag valde att kliva av nu så att Sveriges schackförbund får god tid på sig att hitta en ny förbundskapten till nästa internationella lagtävling.

Men allt arbete belönade sig med en elfteplats för Sverige i öppna klassen i OS.

– Ja, det är jag väldigt stolt över. Som prestation tycker jag nog att det nästan är det bästa ett svenskt lag gjort i ett OS. Vi blev elva av 184 lag, och i toppen fanns stora länder som USA; Kina, Ryssland och Indien.Världsschacket i dag är så mycket större än det var på 30-, 40- och 50-talet.

Evgenij Agrest. Foto: Lars OA Hedlund

Hur förklarar du framgången?

– Det har inte skrivits mycket om Evgenijs Agrest insats under OS, men jag vill verkligen framhålla honom. Han jobbade stenhårt under hela turneringen, och hans coachning bidrog säkert till den fina placeringen i öppna klassen.

Det blev stor uppmärksamhet när Pia Cramling inte spelade i OS. I senaste numret av Tidskrift för schack sa Pia Cramling i en intervju:

– Jag hade önskat att kommunikationen med landslagsledningen varit bättre inför OS. Kanske vi hade hittat en lösning: Nu blev det inte så.

Pia Cramling. Foto: Lars OA Hedlund

Anders Wengholm säger i dag att han inte vill älta det som hände, men poängterar samtidigt.

– Det som hände med Pia är jag den första att beklaga. Det var inte alls min avsikt att det skulle sluta så.

Ämnet har diskuterats flitigt i bland annat forumet på www.schacksnack.se Hur var det för dig att läsa de inläggen?

– Det tog lång tid innan jag ens såg tråden. Men det som skrevs där… det är inget jag tar åt mig.

Vilka råd vill du ge till din efterföljare?

– Att verkligen ta reda på vad förbundskaptensrollen innebär. Det tillkom många andra uppgifter än vad jag föreställt mig, ibland kände jag mig mer som en reseledare.

Anders Wengholm berättar att han haft givande samtal med elitkommitténs nye ordförande Erik Malmstig.

– Erik gör bra saker och tänker rätt med mycket för landslagen i framtiden. Nästa förbundskapten kommer att få en trygg hand att hålla i, säger Anders Wengholm.

Erik Malmstig bekräftar att elitkommittén just nu arbetar med att se över organisationen för landslagen, och att förbundskaptenens jobb ska bli mer renodlat.

– Vi ser över rollfördelningen för förbundskapten och coacher för såväl laget i öppna klassen som damlaget. Vi ska utarbeta en tydlig arbetsbeskrivning för förbundskaptenen, och även öka tydligheten vid laguttagningar, säger Erik Malmstig.

Erik Malmstig. Foto: Lars OA Hedlund

Hur ser du på Anders Wengholms arbete som förbundskapten?

– Först och främst vill jag tacka Anders Wengholm för det engagemang och arbete han gjort som förbundskapten som toppades med elfteplatsen för Sverige i den öppna klassen i OS i Batumi. Den bästa placeringen på många år. Damlaget gjorde även de en fullt godkänd insats med tanke på deras ranking i damklassen, detta trots att de hade återkommande problem med magsjuka i laget.

Blev du överraskad när Anders Wengholm lämnade beskedet att han inte ställer upp för omval?

– Nej, Inte jätteöverraskad. Anders hade tidigare flaggat för att rollen som förbundskaptenen tagit mycket tid. Att rollen inneburit många fler sysslor än vad som kanske hade kommunicerats innan. När Anders Wengholm sedan är egenföretagare med allt vad det innebär, förstår jag att de varit mycket för honom.

Det har varit mycket diskussioner bland schackintresserade om både förbundskaptenen och laguttagningen. Det verkar vara en utmanande roll.

– Det som varit otroligt beklagligt i debatten är att de damspelare som tagits ut till OS fått utstå mycket kritik. Vi vet att damspelare redan som det är ändå ofta blir hårdare granskade och ifrågasatta. Det är inte acceptabelt, kritik mot processen och laguttagning, får inte övergå i kritik mot spelare. Vi tar självklart till oss av kritiken och vår roll i EK är att lära av de misstag som begåtts och kommer arbeta hårt för att utveckla arbetet med landslagen.

– Det är en tuff roll som förbundskapten, och det kommer fortsatt att vara så. Man behöver vara psykologisk, vara en god ledare och ha en god och nära relation med elitspelare bland både herrar och damer, säger Erik Malmstig.

Hur ser arbetet nu ut för att hitta en ny förbundskapten?

– Den processen startar vi nu samtidigt som vi ser över landslagsorganisationen och krattar för att ge nästa förbundskapten bra förutsättningar.

– Till sist vill jag säga att om du vet någon som skulle passa bra som förbundskapten så tar vi mer än gärna emot tips via mejl till mig på erik.malmstig@schack.se