okt 092019
 

Ferdinand Hellers i Amsterdam 1986 och vid Sigeman 2019. Foto: Wikimedia & Lars OA Hedlund

Den 30 november spelas Turning Torso Chess Event – en blixtturnering som samlar fyra av Sveriges sex högst rankade spelare samt ytterligare fyra starka och namnkunniga spelare. Hela startfältet består av: Nils Grandelius (2691), Premium Chess Club, Ferdinand Hellers (2603), Wasa SK, Evgenij Agrest (2583) Alingås SS, Emanuel Berg (2544), Wasa SK, Hans Tikkanen (2503), Lunds ASK, Jonny Hector (2477), Limhamns SK, Harry Schüssler (2410) Eksjö SK och Stellan Brynell (2408), Limhamns SK.

Inför Turning Torso Chess Event kommer schack.se att skriva mer ingående om varje spelare och även ha artiklar om andra aktörer som figurerar i turneringen. Först ut är Ferdinand Hellers som gör comeback i svenskt turneringsschack. Här är Axel Smiths nya intervju med honom:

Ferdinand Hellers gör kanske den mest intressanta starten i Turning Torso Chess Event. De senaste åren har han börjat spela lite mer. Inte mycket, men 4-5 partier om året i lag-DM och 50-bordsmatchen mellan Wasa och Kristallen. Segerprocenten har varit överväldigande.

Hur förbereder du dig för Turning Torso?
– Jag ska spela träningspartier, och komma i bättre fysisk form. Lite öppningar också, men vilka får vara en hemlighet.
– Framför allt ska det bli kul att spela. Om jag ska spela lite mer kan jag inte tacka nej till ett sådant erbjudande – det är en rolig turnering. Och kanske kan jag ge lite inspiration till de som lever på att spela.
Genom att de vinner mot dig? Hur mycket prestige är det för din del?
– Nog är det en del prestige. Jag är alltid ambitiös vad jag än gör. Inställningen måste vara att vinna turneringen.
Decennier utan en turnering ger inte de bästa oddsen, men inaktiv är Ferdinand Hellers inte. När yngste sonen kommer förbi och ser brädet säger han: ”Spelar du schack nu igen? Det är det enda du gör på din fritid!”
Är blixt bra eller dålig träningen?
– Träning för vad? Det är en annan disciplin. För långpartier är jag tveksam att det hjälper, men det är bra träning för att bli bättre i blixt!
Så vad gör en spelare bra i blixt?
– Att spela fort och lita på sin intuition. Gör man inte det naturligt tror jag att det är svårt att ställa om.
– Harry Schüssler spelar fort, gör få misstag och bara sitter med sin ställning. Det är så man ska spela.
Vem tror du är Sveriges bästa blixtspelare?
– Evgenij Agrest är duktig, men jag vet ingenting om Nils Grandelius i blixt, så det kan jag inte svara på.
Hur är du själv?
– Jag spelade väldigt lite blixt när jag var ung. Det fanns inte så många turneringar. Jag har hellre aldrig spelat på nätet.
En av de turneringar som fanns var SM i snabbschack i Helsingborg 1989. Då vann Ferdinand.
Behövs det fler blixt- och snabbschackturneringar i Sverige?
– Schackturneringar är alltid bra att ha!