jul 222019
 

CM Leo Crevatin spelade remi mot GM Sune Berg Hansen. Foto: Lars OA Hedlund.

[LIVE] Följd fjärde ronden live här

Tre ronder är nu avklarade i Xtracon Chess Open i danska Helsingör och bland de 32 spelare som tagit full pott återfinns hela fem spelare. Dessa är förhandfavoriten GM Nils Grandelius och de andra stormästarna, GM Pia Cramling och GM Jonny Hector samt FM Erik Malmstig och FM Milton Pantzar.

Sett till motståndet har ingen av dessa satts på något större prov men successivt blir motståndet starkare och för både Malmstig och Pantzar väntar lite av ett elddop då båda för möta stormästare i fjärde ronden. För Malmstig blir det celebert motstånd i form av indiske underbarnet Praggnanandhaa R och Pantzar möter starke dansken Mads Andersen som i tredje ronden visade sig för stark för nyblive JSM-mästaren FM Isak Storme. Även Cramling och Hector får ta sig an kvalificerat motstånd, eller vad sägs om GM Anton Korobov och GM Gabriel Sargissian.

Apropå starka danskar så var en av söndagens överraskningsmän CM Leo Crevatin som stod för en stark remi mot GM Sune Berg Hansen. Crevatin är en av tre svenskar på 2½ poäng, de andra är IM Christian Jepson och Eskil Nilsson som i tredje ronden besegrade en dansk FM.

Xtracon är en lång turnering, tio ronder, och det tackar nog sådana som amerikanske superstormästaren GM Samuel Sevian för. Han är en av de förhandstippade att vinna men förlorade oväntat mot indiska WGM Vaishali R, syster till Praggnanandhaa i tredje ronden. En förlust går dock att reparera och det är alldeles för tidigt att avskriva någon av toppspelarna.

Nu saktas speltempot ner lite och från och med rond fyra spelas en rond om dagen tills turneringen går i mål. Rond fyra spelas idag klockan 13 och kan följas live på länken ovan. Missa inte det, då det blir tre svenskar på de tre toppborden.

Turneringshemsidan
Chess-Results