jun 092019
 

Magnus Carlsen behåller ledningen i Norway Chess. Foto: Lennart Ootes/Norwaychess.no

Världsmästaren Magnus Carlsen håller fast i det grepp han har kopplat i toppen av Norway Chess. Norrmannen leder efter fyra spelade ronder med 6½ poäng av åtta i det lite udda formatet som ger två poäng för vinst. Närmast honom kommer sedan Wesley So, USA, som kanske har börjat hitta tillbaka till den storform som gjorde honom till världstvåa för ett par år sedan.

I fjärde ronden mötte Carlsen en annan spelare som nu verkar ha tappat storformen, nämligen Shakriyar Mamedyarov från Azerbajdzjan. Det blev remi i långpartiet vilket innebär att Armageddon krävdes och där vann Carlsen och fick därmed 1½ poäng i mötet.

Samtidigt tog So 1½ mot landsmannen Fabiano Caruana, som inte verkar vara i någon superform i Stavanger, och därmed är Carlsens försprång intakt, 1 poäng leder han med.

Alla möten i rond fyra gick till Armageddon, utom det mellan Alexander Grischuk och Yu Yangyi som slutade till kinesens fördel. Yu är således trea i tabellen efter de fyra inledande ronderna, han har tagit 5 poäng.

Grischuk är nu hopplöst sist i tabellen med endast 1 poäng av åtta möjliga. Han har en del mark upp till fransmannen Maxime Vachier-Lagrave på nionde plats och MVL i sin tur har en halva upp till världstvåan Caruana. Ganska celebert både i topp och botten med andra ord.

Turneringshemsidan
Livepartier