jun 042019
 

Publiken på plats följer norska TV 2:s sändning av Norway Chess. Foto: Norwaychess.no

[LIVE] 17.00: Livepartier
[RESULTAT] Resultat & lottning i Norway Chess.

När världseliten nu återigen befinner sig i Nordens oljecentrum, Stavanger, och spelar superturneringen Altibox Norway Chess är formatet aningen annorlunda än man är van. Arrangörerna har nämligen bestämt sig för att man inte premierar remi. Man har dock inte gått så långt att förbjuda remier utan tvingar fram ett avgörande genom ett Armageddonparti.

Så här såg det ut när Aronian och Gristjuk spelade Armageddon på tisdagskvällen. Ett hyfsat kaos…

För att det formatet ska fungera är poängsystemet sådant att för vinst i ordinarie partiet får en spelare 2 poäng. En remi ger som vanligt ½ poäng och för remi och vinst i Armageddon får man sammanlagt 1½ poäng.

Det finns med andra ord i vanlig ordning ett incitament att försöka vinna, i synnerhet om man på förhand vet att man har ett svårt utgångsläge inför Armageddon-partiet.

Startfältet i årets upplaga av Norway Chess är oerhört starkt. Sju av världens tio högst rankade spelare finns på plats i Stavanger och givetvis deltar världsmästaren Magnus Carlsen på hemmaplan. Med tanke på Carlsens sagolika form de senaste månaderna måste han anses vara klar favorit, i synnerhet då inte många går säkra i ett avgörande Armageddon-parti mot honom. Det fick ex-världsmästaren Vishy Anand erfara i första ronden.

Det blev remi i deras ordinarie parti men i blixten hade inte indiern inte en chans. Faktum är att alla möten i första ronden behövde avgöras i Armageddon. Världstvåan Fabiano Caruana förlorade mot Shakriyar Mamedyarov, Ding Liren besegrade Wesley So och hans landsman Yu Yangyi slog blixtfantomen Maxime Vachier-Lagrave. Slutligen gick Levon Aronian segrande ur kampen mot Alexander Grischuk.

Det innebär att efter första ronden delar Carlsen ledningen med Mamedyarov, Ding Liren, Yu Yangyi och Aronian.

Rond två spelas på onsdagen klockan 17.

Turneringshemsidan
Livepartier