jan 072019
 

GM Tamir Nabaty vann Rilton Cup före GM Tiger Hillarp Persson. Här möts de i den tredje ronden. Foto: Lars OA Hedlund.

På Trettondagsafton blev det klart att israeliske stormästaren Tamir Nabaty vann Rilton Cup 2018/2019 och blev samtidigt Israels högst rankade stormästare, högre än legendaren och VM-utmanaren från 2012, GM Boris Gelfand.

– Jag mår väldigt bra, det är alltid en bra känsla att vinna en turnering. I synnerhet när man presterar så bra som jag gjorde i Rilton, säger Tamir Nabaty till schack.se.

Förutom två remier i mitten av turneringen vann du samtliga partier. Kändes det alltid som att du skulle vinna turneringen?

– Oftast försöker jag bara spela normalt och göra mitt bästa, sen får man se vad som händer. Om jag får en bra ställning så försöker jag trycka på och vinna men när jag känner att jag inte har några större vinstchanser, eller till och med står sämre, då är remi acceptabelt. Det kan också vara viktigt resultat från en professionell synvinkel, givetvis.

Som redan framkommit på schack.se har Israel en stark tradition i Rilton och Tamir Nabaty är den fjärde israelen som vinner Rilton Cup, inklusive Ilya Smirin som vann 1988/1989. När vi frågar Taminr Nabaty vilken hemligheten bakom framgången är svarar han med glimten i ögat.

– Kanske är vi bara för bra. Skämt åsido, så tror jag att det bara är en tillfällighet.

Avslutningsvis säger Tamir Nabaty att han verkligen gillade spelförhållandena i Rilton och nämner framförallt spelschemat.

– Alla partier startade på ”normal” tid, klockan 12 eller 15. I många av dagens turneringar är det så att man spelar två partier om dagen. Jag gillade också den lediga dagen, det är viktigt. Jag uppskattar verkligen att arrangörerna först tar hänsyn till spelarnas preferenser.

Skulle han då rekommendera andra att besöka Stockholm och spela Rilton?

– Jag rekommenderar denna turnering och hoppas kunna komma tillbaka och spela här igen, avslutar GM Tamir Nabaty.

Rilton Cups hemsida