sep 272018
 
Nils Grandelius Foto: Lars OA Hedlund

Nils Grandelius Foto: Lars OA Hedlund

Efter en i det närmaste felfri inledning fick det svenska laget i OS öppna klass se sig besegrat av ett mycket starkt Israel i fjärde ronden. Israel har ett väldigt jämnt lag där femtebordsspelaren, Sverigebekantingen GM Iliya Smirin, bland annat skulle kunna sitta på andra bordet i Sveriges lag. Smirin har för övrigt spelat i alla ronderna hittills i OS och vunnit samtliga sina partier. Godkänt med andra ord för den tidigare Rilton-vinnaren, han vann Rilton Cup redan 1988/1989 då som sovjetisk spelare.

En annan tidigare Rilton-vinnare spelar på andra bord i laget, GM Maxim Rodshtein, och på tredje bordet sitter sedan den hittills högst rankade spelaren som anmält sig till årets upplaga av Rilton, GM Tamir Nabaty. Ett hyfsat starkt gäng med andra ord och lägg därtill att på första bordet spelar legendaren och tidigare VM-utmanaren GM Boris Gelfand.

Tuffa förutsättningar med andra ord och med facit i hand är det bara att konstatera att denna gång var israelerna övermäktiga svenskarna, på alla bord utom ett. GM Nils Grandelius lade nämligen en fin skalp till sin redan imponerande samling av schackskalper när han besegrade just Gelfand.

Det räckte dock inte till och matchen slutade 3-1 till israelernas favör.

Även i damklassen blev det en svensk förlust då de svenska damerna mötte Moldavien. Ett på förhand inte omöjligt motstånd och det blev en förlust med minsta möjliga marginal, 2½-1½ för Moldavien. WIM Inna Agrest fortsätter att prestera bra på första bordet och är fortfarande utan förlust i turneringen (likt för övrigt Grandelius). Hon spelade remi mot Moldavien och på andra bordet besegrade Jessica Bengtsson mot starkt motstånd i form av WFM Olga Hincu.

Angelina Fransson och Margo Zaritovskaya förlorade sina partier och matchen gick inte att rädda.

Efter fyra spelade ronder har Sverige tagit 6 poäng i öppna klassen och 4 poäng i damklassen. Rond fem spelas imorgon klockan 13 och då möter Sverige Turkiet i öppna klassen medan Bolivia väntar i damklassen.

OS-hemsidan
Sveriges matcher live (via Hasselbackens hemsida) – desktop
Sveriges matcher live (via Hasselbackens hemsida) – mobil
Allt om OS 2018