mar 082019
 

En fokuserad Nils Grandelius vann på fredagen mot Arkadij Naiditsch (2710).

Kl 10.00 LAG-VM LIVE: [Sverige–Egypten] [Öppen klass] [Damklassen] [Lag-VM på Follow Chess]

Där satt den. Sverige har haft det tufft under de tre inledande ronderna i Lag-VM, men idag lyckades man verkligen slå tillbaka. Azerbajdzjan är en enorm schacknation och hade en snittrating 200 över Sveriges, men Sverige lyckades trots det vinna med 3-1 tack vare segrar av Nils Grandelius, Erik Blomqvist och Linus Johansson.

Det började bra för Sverige, då Hans Tikkanen och Erik Blomqvist båda fick trevliga ställningar. Intressant nog kommenterade undertecknad så sent som igår att Guseinov är den som främst försvarar den svarta sidan i Maroczy Bind-varianten i Accelererad Drake, och mot Erik blev det just det. Guseinov spelade ett tidigt …a5 vilket försvagade b5 och b6-rutan rejält. Därefter spelade Erik utmärkt och det blev nästan spel mot ett mål, en mycket övertygande vinst av Erik. Samtidigt hamnade tyvärr Hans dåligt då Mamedov spelade g4 och bröt upp svarts kungsflygel.

Då har vi två partier kvar, med ställningen 1-1. Linus spelar en väldigt komplicerad fransk ställning mot Safarli, och för varje drag tycktes hans ställning bli bättre. Safarli förbrukade mer tid och vid tidsnöden kom även misstagen från Safarli, och Linus utnyttjade dem utmärkt. När tidsnöden var avklarad fanns det inget kvar för Safarli att göra än att ge upp. Till slut har vi toppmötet mellan Grandelius och 2700-spelaren Arkadij Naiditsch. Det var Naiditsch som ryckte till sig initiativet i mittspelet, men norpade en bonde alldeles för tidigt. Nils fick motspel, och precis som i Linus parti kom misstagen i en fruktansvärt komplicerad ställning med tidsbrist. Nils avslutade med en mycket finurlig kungsmarsch för att matta svarts inlåsta kung. Matchen slutar alltså 3-1 till Sverige!

När insåg du att det började gå vägen för laget?

Erik Blomqvist: Matchen såg ut att kunna gå lite hur som helst där ett tag. Blev visiterad efter mitt parti och gick sedan tillbaka till hotellet. När jag kom dit och kollade med datorn var det i princip klart att vi skulle vinna matchen.

Har Sverige ändrat sin strategi något efter inledningsronderna?

Erik Blomqvist: Nej, vi har bara försökt att hålla modet uppe. Vi var såklart medvetna om att det skulle bli tuffa matcher. Nu kanske vi börjar vänja oss vid tidsomställningen också. Det skiljer 5 timmar mot Sverige.

[LÄS MER] Artiklar om lag-VM 2019.

I toppstriden vann varken USA eller Ryssland då dessa hölls till oavgjort av Kazakstan respektive England. Ryssland är fortsatt i topp.
I damklassen vann både Ryssland och Kina och bägga lagen är fortsatt i topp. Imorgon möts lagen i en tidig final.

Resultat finner ni här
I rond 5 spelar Sverige mot Egypten, ronden börjar klockan 10.